Exclusivitate/ Presedintele Traian Băsescu, invitat de onoare de catre “Ordinul de Malta”, la 900 de ani de la Bolla lui Papa Pasquale II (15 februarie 1113–2013 )

Incepand de azi, 6 februarie, la Roma se inaugureaza saptamana celebrarilor Suveranului Ordin de Malta, cu ocazia implinirii a 900 de ani de la Bolla lui Papa Pasquale II, “PIE POSTULATIO VOLUNTATIS” din 15 februarie 1113, care punea Ordinul sub protectia Sfantului Scaun, formalizand identitatea spirituala si institutionala.

La conferinta de presa au participat Jean-Pierre Mazery, Seful Executivului si Ministru de Externe (Gran Cancelliere) al Suveranului Ordin de Malta, Albrecht Boeselager, Ministrul Sanatatii si Cooperatiei Internationale, Mauro Casinghini, Director National al Corpo Italiano di Socorso, moderati de catre Eugenio Ajroldi di Robbiate, Director Ufficio Comunicazioni.

Pe plan operativ, Ordinul de Malta reprezinta astazi in sec. al XXI-lea, o retea globala, complexa si articulata de interventii si asistenta medicala, sociala si umanitara, costituita din 13.500 membrii, 80.000 de voluntari si peste 25.000 de medici, asistenti medicali si auxiliari paramedicali.

Ordinul de Malta sustine si gestioneaza direct 120 de spitale, mii de centre medicale, 33 de corpuri de voluntari, 110 ospicii. Programele lor sunt dezvoltate in 120 de tari din toata lumea si conduse in autonomie sau prin acorduri cu guvernele sau agentiile internationale. Actualmente, Ordinul de Malta are raporturi diplomatice bilaterale cu 104 state.

Suveranul “Ordin de Malta”

Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di  Gerusalemme di Rodi e di Malta—cunoscut sub numele de Ordin de Malta—este una dintre cele mai vechi Institutii ale civilizatiei occidentale si crestine. A fost fondata secolul al XI-lea la Ierusalim, este un Ordin religios catolic laic cu o lunga istorie in serviciul saracino, a bolnavilor si pelegrinilor, pornind de la spitalele sale din Ierusalim, Acri si mai apoi la Rodi (1310-1522) si la Malta (1530-1798). Prin intermediul muncii medicale, sociale si umanitare realizata azi in 120 de tari, Ordinul de Malta ramine fidel principiilor care l-au inspirat: “TUITIO FIDEI ET OBSEQUIUM PAUPERUM”, adica, marturia credintei si serviciul in slujba saracilor si suferinzilor.

Am avut onoarea sa-l intervievez, in exclusivitate pentru ROMANIA PRESS, pe Gran Cancelliere si Ministru de Externe al Suveranului Ordin de Malta, Jean-Pierre MAZERY:

I.S.Virsta: Domnule Ministru, vorbiti-ne despre acest eveniment important.

J-P.Mazery: In peste noua secole de istorie, am jucat un rol important in nenumarate evenimente, deseori dramatice. Dar astazi, in afara faptului ca ne celebram istoria, privim la prezent si viitor, raminand fideli unei antice misiuni de serviciu saracilor si suferinzilor pe orice continent.

Si gratie acestui Privilegiu Solemn conces de Papa Pasquale II, conservat in arhivele nationale din Malta—continua Mazery— Suveranul Ordin de Malta este de 900 de ani un ordin religios laic. Acest document a pus spitalele San Giovanni din Ierusalim sub protectia Bisericii, garantindu-i dreptul la a-si alege singur sefii. Bolla atesta in afara identitatii fondatorului , Beato Gerardo, originalitatea operei sale dusa mai departe impreuna cu un grup de frati profeti, care-si vad recunoscut dreptul de asigurare liberamente continuarea operei, alegand un succesor al calugarului Gerardo. In acest mod, inca de atunci, si-a gasit prima expresie principiul independentei Ordinului, in relatie cu orice alta autoritate laica sau religioasa. Opera in sine este definita foarte clar de BOLLA: “hospitalitas” oferita pelegrinilor si saracilor. Documentul testimoniaza si campul de actiune a noii confraternitati care nu se limiteaza doar la Spitalul din Ierusalim, ci exista deja sau vor fi create opere asemanatoare in toata lumea crestina pentru a sprijini si difuza opera originara.

Azi, la cirma Ordinului de Malta se afla cel de-al 79° Gran Maestro Frà Matthew Festing, (ales pe viata in 2008) si asistat de membrii Consiliului Suveran. Ordinul de Malta e neutru, impartial si apolitic, are raporturi diplomatice bilaterale cu 104 tari, relatii oficiale cu 6 alte state, relatii la nivel de ambasador cu Comisia Europeana. Este Observator permanent pe linga Natiunile Unite si Agentiile sale specializate si are reprezentantze pe linga Organizatii Internationale. Din 1834 sediul Guvernului Ordinului de Malta se afla la Roma, unde are o garantie de extra teritorialitate.

I.S.V: Excelenta, care sunt relatiile cu Romania?

JP.M: Ne aflam in Romania de peste 40 de ani, suntem prezenti acolo unde putem fi utili si colaboram cu autoritatile romane. Suntem prezenti prin Asociatia Romana a Ordinului de Malta, Serviciul de ajutor Maltez din Romania la Cluj-Napoca, Reprezentanta Diplomatica a Ordinului de Malta din Buuresti. Pe “teren” se afla foarte multi voluntari care fac asistenta sociala, medicala copiilor abandonati, toxicodependenti, batrinilor neajutorati, handicapati, persoane fara adapost. In Transilvania, la Cluj-Napoca se afla un centru foarte important. Anul trecut am fost in vizita in Romania si am fost primiti de Presedintele Basescu, care la rindul sau va fi oaspetele nostru la ceremoniile noastre din aceasta saptamina. Seful statului roman va fi insotit si de alti reprezentanti ai Ordinului si voluntari din Romania.

I.S.V: Aveti o cifra exacta privitor la prezenta la Roma pentru celebrari?

JP.M: Sunt asteptate peste 4000 de membri si voluntari ai Ordinului provenind din toate colturile lumii: pe 9 februarie acestia il vor intilni pe Papa Benedict al XVI-lea, la sfirsitul slujbei celebrate de catre Cardinalul Secretar de Stat, Tarcisio Bertone, in Basilica San Pietro ”.

Corespondenta din Italia de la Julia-Sandra VIRSTA

Roma, 5 februarie 2013

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation