Gripa porcină – simptome şi prevenție

Gripa porcină – afecțiunea respiratorie acută a porcilor este cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A şi se poate transmite la om.

Virusul aparține subtipului H1N1 şi se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect. Incidenţa este crescută în perioada de toamnă și iarnă, în zonele temperate.

Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile aflate în circulație, iar rezistența organismului poate fi crescută în urma vaccinării. 

Amestecarea virusurilor gripale umane cu cele animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal modificat, care poate infecta omul. În acest caz, populația nu are deloc imunitate față de virusul nou.

Simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, iar tabloul clinic poate varia de la infecție asimptomatică până la pneumonie severă, care poate fi soldată cu deces.

Nu există un istoric al transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe baza de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 70° C.

Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere, incluzând febră, oboseală, inapetență, tuse, durere în gât şi izolat stări de vomă şi diaree.

Aproape toate virusurile gripei porcine sunt sensibile la medicația antivirală, ca de exemplu inhibitorii de neuraminidază.

Răspândirea virusului se poate preveni prin:

– acoperirea gurii și a nasului cu o batistă când tuşim sau strănutăm şi aruncarea batistei la gunoi după utilizare

– spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, mai ales după ce strănutăm sau tuşim; putem utiliza soluții pe bază de alcool pentru curățirea mâinilor

-evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, datorită răspândirii virusului pe această cale

-evitarea contactului strâns cu persoanele afectate.

Dacă au apărut simptomele de gripă este recomandat să rămâneți în casă, evitând astfel contactul cu alte persoane.

Persoanele care au desfăşurat calatorii recente (în ultimele 7 zile), în zonele afectate și prezintă simptome de gripă trebuie să se adreseze de urgență medicului de familie sau celui mai apropiat spital de boli infecțioase. Pentru prevenire, Ministerul Sănătății recomandă: 

1. intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
2. în lipsa batistei, în caz de tuse sau stranut, se recomandă folosirea manșeteI, (se evită strănutul în palmă)
3. se va evita automedicația
4. se vor evita călătoriile în țările în care s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire. Dacă aceste călătorii sunt inevitabile, se recomandă respectarea regulilor de igienă personală. 
(D.B.)

Flu/H1N1 Vaccine concept @ Home, Toronto - Ontario (Sept 26th, 2009)

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation