Hagi, la 48 de ani

Sărbătorirea zilei de naştere a lui Gheorghe Hagi vine ca o pată de lumină în bezna coborâtă asupra fotbalului românesc odată cu recentele scandaluri de corupţie şi cu înfrângerea ruşinoasă a echipei naţionale în amicalul cu Polonia.

Recunosc încă din start că nu întotdeauna l-am aplaudat pe Hagi, aşa cum poate au făcut-o alţii, iertându-i absolut toate păcatele. L-am criticat în dese rânduri, începând cu momentul în care, acum mulţi ani, s-a aflat în fruntea puciştilor care l-au debarcat pe Victor Piţurcă de la cârma echipei naţionale. Şi totuşi, nu pot să nu recunosc valoarea lui Hagi, ca fotbalist, iar în săptămâna în care el îşi sărbătoreşte ziua de naştere nu pot să nu-i dau Cezarului ce-i al său.

Pe vremuri, Hagi cerea ca lui şi Generaţiei de Aur să li se facă statui. La ora aceea, declaraţia sa a trezit rumoare. Păreau să vină din urmă alţi jucători de real talent, în frunte cu eterna promisiune Adrian Mutu. Din păcate, generaţia lui Mutu a dezamăgit profund. Şi generaţia următoare pare să calce în străchini, cel puţin dacă ne luăm după ultimele rezultate. Aici nu discutăm despre problema antrenorului sau de talentul jucătorilor, ci despre educaţie şi mentalitate. Hagi şi generaţia sa au reprezentat un vârf în sportul românesc tocmai pentru că, pe vremea aceea, jucătorii îşi iubeau mai mult meseria şi mai puţin conturile bancare. Iar din acest motiv, da, într-adevăr, Generaţia de Aur şi Gică Hagi merită statui.

În altă ordine de idei, dacă vorbim strict despre Hagi, poate că acesta nu a reuşit în cariera de antrenor. Motivele sunt multiple dar nu fac obiectul discuţiei de astăzi. În schimb, Gică Hagi a triumfat prin cel mai important şi mai ambiţios proiect al său şi anume Academia de fotbal. Rezultatele se văd atât privind ascensiunea echipei Viitorul Constanţa cât mai ales observând pleiada de tinere talente produse de această instituţie. Hagi a riscat şi a câştigat, promovând în România o afacere de tip occidental, pe care mulţi o vedeau de la început sortită eşecului. Academia sa are meritul de a creşte tineri, viitori lideri, şlefuindu-i pe aceştia nu doar la capitolul sportiv, cât mai ales la cel al mentalităţii. Din acest motiv, „afacerea” condusă de sărbătoritul acestor zile reprezintă un puseu de normalitate şi un început. Urmează să vedem dacă el va fi urmat şi de alte asemenea exemple. Până atunci, la mulţi ani Gică Hagi şi îţi mulţumim!

Andrei Dicu

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation