HRW: Regimul sirian, responsabil de atacurile chimice de la Damasc

Dovezile prezentate arata destul de clar ca fortele guvernului sirian sunt responsabile pentru atacurile cu arme chimice care au avut loc pe 21 august in doua suburbii ale Damascului in urma carora au murit 1.400 de civili, dintre care 400 de copii. Aceasta este concluzia prezentata intr-un raport al organizatiei Human Rights Watch.
Raportul de 22 de pagini organizatiei analizeaza declaratiile mai multor martori ale atacurilor, urmele lasate de armele chimice si simptomele medicale ale victimelor. Acestea din urma au fost identificate dupa o serie de discutii cu medicii care s-au ocupat de aceste cazuri, se arata pe site-ul Human Rights Watch.
“Reziduurile de rachete si simptomele victimelor atacurilor din 21 august sunt dovada armelor folosite. Aceste dovezi arata foarte clar ca fortele guvernamentale au lansat rachete cu substante chimice in acea dimineata ingrozitoare”, a declarat Peter Bouckaert, director pentru situatii de urgenta al organizatiei Human Rights Watch si, totodata, autorul raportului.
Potrivit dovezilor culese, se pare ca tipurile de rachete si lansatoare folosite in acele atacuri se afla in posesia armatei si sunt folosite doar de fortele regimului sirian.
Astfel, au fost identificate doua tipuri de rachete. Primul tip este o racheta de 330 de milimetri care are in varf un dispozitiv de stocare a lichidului toxic. Al doilea tip de racheta este de 140 milimetri, de provenienta sovietica, si poate fi utilizata cu trei tipuri de capete de lupta, inclusiv unul care poate fi incarcat cu gaz sarin. (ziare.com)

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation