În atenţia OPC/ Banca Transilvania cere garanţii la „Creditul fără garanţii” după modelul „Vîntu-FNI”!

În ultima vreme bate vântu’ prin băncile comerciale din România din lipsa clienţilor. Pentru a compensa bătaia de joc pe care o practică toate băncile din România, care au blocat voit finanţările pentru companiile mai mici sau mai mari, bancherii – aceşti „cămătari cu acte” cum îi numeam într-un editorial recent, au început să inventeze tot felul de comisioane ilegale la operaţiuni bank-to-bank, ba, mai mult decât atât, au început să încerce vigilenţa românilor, încercând să-i atragă „să pună botu’” la credite chipurile fără garanţii.

Un exemplu concret este oferta Băncii Transilvania, aşa-zisa „Bancă a oamenilor întreprinzători”,  care, de ceva vreme, ne stresează cu o reclamă pe muzică „de primire” a oficialilor care ne vizitează ţara sau pe care se dă raportul Gărzii de Onoare: http://www.bancatransilvania.ro/imm/credit_rapid_fara_garantii_materiale_imm.html

Entuziasmaţi de oferta din reclama care spune că „se pot obţine până la 60.000 de lei sau echivalentul în euro, fără garanţii materiale, ne-am adresat unei agenţii Banca Transilvania din Bucureşti, respectiv cea din Dorobanţi, unde am cerut relaţii despre această ofertă.

Amabilă si plictisită în acelaşi timp că nu are clienţi în noua agenţie, directoarea Alina-Andreea Păun ne-a precizat că putem beneficia de creditul la ofertă în maximum o săptămână. Totuşi, este o mică problemă: chiar dacă peste tot se spune că acest credit nu necesită garanţii materiale, acţionarii firmei trebuie să semneze la notar anumite contracte de fidejusiune. Iată clauza secretă din oferta Băncii Transilvania, pe care oficialii uită să o prezinte în oferta pompoasă din reclamele TV: Contracte de fidejusiune semnate de către administratorul(ii) firmei împuternicit(i) prin hotărârea AGA să angajeze creditul şi de către asociaţii firmei care împreună deţin cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni – în cazul organizaţiilor cooperatiste şi a S.A., persoanele mandatate de către AGA să semneze contractele de credit şi de garantare.

Ce este însă fidejusiunea? Ne spune consilierul juridic Valentin Pulbere: „ Fidejusiunea sau cauţiunea este contractul prin intermediul căruia o persoană numită fidejusor se obligă, faţă de creditorul altei persoane, să execute obligaţia asumată de acea persoană pentru cazul când respectivul debitor nu-şi va executa el însuşi obligaţia la care s-a îndatorat. Obligaţia pentru care se instituie garanţia trebuie să fie validă”.
Cu alte cuvinte, acţionarii unei firme îşi pun drept gaj bunurile proprii, case, maşini etc., pentru a garanta mascat un credit care se anunţă pompos că este fără garanţii!

Să ne amintim unde am mai auzit de o astfel de şmecherie bancară. A, da, la afacerea „Sorin Ovidiu Vîntu-Fondul Naţional de Investiţii(FNI)”, când Vîntu a scăpat basma curată din această escrocherie datorită Contractului de Fidejusiune dintre FNI şi CEC Bank, prin care CEC-ul garanta cu un astfel de contract furtul banilor din conturile investitorilor de către Sorin Ovidiu Vîntu.

Solicităm pe această cale Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să oprească difuzarea pe posturile TV şi Radio a acestei reclame mincinoase sau să o amendeze prin introducerea unui pasaj referitor la contractul de fidejusiune!

Legea nr.148/2000 care are drept scop protecţia consumatorilor de produse şi servicii, protecţia persoanelor care desfăşoară o activitate de producţie, de comerţ, prestează un serviciu sau practică o meserie ori o profesie, precum şi protecţia interesului public general împotriva publicităţii înşelătoare, a consecinţelor negative ale publicităţii şi stabileşte condiţiile în care este permisă publicitatea comparativă este clară în acest sens: Pentru determinarea caracterului înşelător al publicităţii, trebuie sa fie luate in considerare toate caracteristicile acesteia şi, în mod deosebit, elementele componente referitoare la omiterea unor informaţii esenţiale cu privire la identificarea şi caracterizarea bunurilor sau serviciilor, cu scopul de a induce în eroare persoanele cărora le sunt adresate.

Altfel, între Banca Transilvania şi FNI nu este nicio diferenţă. Poate doar că este controlată, din umbră, de un buldog de culoare… portocalie!

Sorin Voinea

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation