Io pe cine mai… defaimez?

Io pe cine mai… defaimez?

Ca ne luaram cu Piata, cu luminile orasului, alea mici si multe de consuma minute si nervi, cu “Desteapta-te Romane!” cantat la ceas (ceasuri fixe) de seara, cu tricolorul… Altii cu trotuarele de vis-à-vis de Iohannis, cu formele schingiute ale verbelor, cu un alt tip de umor – involuntar – pe pancarte, cu second-hand-urile si macelariile goale pe timp de contra-protest…

Si uitaram de legea asta ce ni se pregateste… Cu defaimarea, cu una cu alta, cu amenzi de amenzi, cu luarea carnetului, pixului, mouse-ului, bitilor, pixelilor, cu ridicata si cu amanuntul, Dumnezeu stie!

Si se naste “alta intrebare”: io pe cine mai defaimez?… Inchidem face-ul si book-ul, inchidem ziarele on-line si off-record, inchidem lumina, caldura, punem filme bulgaresti, coreene, ne punem in camara sacii cu cartofi luati pe sub mana si adidasii sau sangeretele, adunam din nou conserve de peste, ca pestele e bun, mai ales in Post?

Cine va fi Pilat-ul din sau de langa Pont (poante) care va sti exact daca “s-a defaimat” sau nu? Nu beneficiem si noi de imunitate, in spusele noastre, ca gusterii din parlament, sau aia au voie sa ne defaimeze pana li se usuca legile? Sau devenim colegi de… amenda cu totii? Ca “a vorbi de rau” pe cineva este extrem de interpretabil – limba romana are, din fericire, o multime de nuante…

Si daca-l voi cita pe Eminescu, cu smintitii si miseii lui, se cheama ca defaimez pe cineva? Ca doar Eminescu (Mihai pentru Veronica) a scapat de amenzi si a intrat in lumea geniilor… Inchei prin a parafraza si eu, ca multi altii, o scriere din Piata: “Defaimarea – Connecting People!”. Si pe noi, si pe ei!

Sorin Alexandru Șontea

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation