Lăsaţi gâlceava şi întoarceţi-vă cu faţa către România!

Referendumul s-a încheiat, Băsescu se întoarce la Palat. Cam asta e esenţa aventurii care ne-a costat o groază de bani. A fost, pentru unii, o distracţie pe cinste, o perioadă de trei săptămâni în care au putut înjura la greu oamenii politici (care, ce-i drept, cam merită să fie înjuraţi) şi au putut vedea, pe toate canalele, cum personaje care ar fi trebuit să fie respectabile (premieri – actuali şi foşti, preşedinţi – interimari, suspendaţi, foşti) s-au bălăcărit ca la uşa cortului şi şi-au pus poalele în cap.

Ambele tabere implicate în acest referendum susţin că au câştigat. Băsescu a câştigat prin neprezentarea susţinătorilor săi (vreo zece milioane), el numărându-i de partea sa şi pe românii care nu votează din principiu. USL a câştigat pentru că 7,4 milioane de români au votat în favoarea demiterii lui Băsescu şi numai 800.000 pentru menţinerea sa la Cotroceni.
Acum, dacă toată lumea (politică) a câştigat, singurul care a pierdut fiind poporul român, ar fi cazul să-i vedem pe distinşii noştri reprezentanţi ceva mai relaxaţi şi mai dispuşi la un dialog constructiv, în folosul naţiunii. Deocamdată, acesta este un vis frumos, fără acoperire în realitate.
Toată lumea ştie că reprezentanţii partidelor trebuie să se aşeze la masă şi să discută cum se poate face o Constituţie funcţională, cu delimitări clare între puterile statului şi cu un preşedinte care să aibă (sau nu) atribuţii executive şi care să fie ales (sau nu) prin vot popular. Dar nu se întâmplă aşa, pentru că începutul ar trebui să-l constituie punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2009 (300 de parlamentari şi o singură Cameră) şi asta nu convine niciunui partid. Şi nu se mai întîmplă şi pentru că USL vrea să câştige alegerile generale din toamnă cu o majoritate care să-i permite să rescrie Constituţia fără a o mai negocia cu Opoziţia.
Zilele acestea va veni la Bucureşti delegaţia Fondului Monetar Internaţional, care va analiza, împreună cu guvernul, evoluţiile economice din ultima perioadă. Aici, tabloul este sumbru: multe economii europene se clatină, seceta ameninţă culturile agricole, cursul de schimb s-a deteriorat iar promisiunile guvernanţilor (scăderea TVA la produsele alimentare) nu au acoperire în realităţile din piaţă. Acum se va vedea că orice guvern am avea el este obligat să ţină seama de angajamentele internaţionale ale României, având o marjă de manevră destul de redusă. Una sunt promisiunile din campania electorală şi alta realitatea economică tristă, unde dai de creditori care vor să aibă garanţii că-şi recuperează împrumuturile şi de state puternice, cu un comportament protecţionist, interesate mai degrabă, în astfel de vremuri de restrişte, de salvarea propriilor cetăţeni decât de menţinerea unui echilibru european.

Mihai Iorga

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation