Mersul prin frig aduce beneficii

Chiar daca este frig, acesta nu e un motiv să stăm în casă. Specialiștii recomandă plimbările în aerul rece și proaspăt al iernii, ținând cont de beneficiile zăpezii pentru organismul uman.

Iarna aerul este mai curat şi mai bogat în oxigen, într-un cuvânt, mai sănătos. Aerul rece împreună cu mişcarea, revigorează funcțiile creierului, astfel că ne putem concentra mai uşor la serviciu şi acasă.

E necesară o încălțăminte călduroasă și comodă, în care picioarele să se simtă bine, şi o îmbrăcăminte formată din mai multe straturi pe sub geacă sau palton.

Să nu uităm de căciulă, care păstrează 40 % din temperatura corpului, de fular și mănușile care protejează extremitățile! Acum suntem pregătiți pentru o plimbare de minim 30 de minute!

Mersul pe jos, în ritm susținut, stimulează circulația sângelui și curăță organismul de toxine. Chiar şi în lipsa soarelui, plimbarea în aer liber ajută la sinteza vitaminei D, necesară fixării calciului în oase, prevenind spasmofilia și osteoporoza.

O plimbare scurtă prin zăpadă și inspirând aerul rece al iernii ne va ajuta să avem un somn liniștit, sănătos, fără alte stimulente.

Plimbarea prin zăpadă previne și ameliorează depresia. Aerul rece, de iarnă, este mai bogat în ioni negativi decât vara, iar expunerea regulată la acțiunea acestora poate trata depresia.

Pentru cei mai curajoși este recomandat mersul desculț prin zăpadă, ca mijloc de revitalizare a întregului corp. Procedeul nu trebuie să depăşească 30-40 de secunde, pentru început, mărind progresiv durata până la 2 minute, zilele următoare.

După mersul prin zăpadă este necesar să purtăm şosete de lână în încălțăminte. Sângele se va pune în mişcare, iar picioarele se vor încălzi rapid, transmițând căldură şi în restul corpului.

Mersul pe jos, prin frig, întărește sistemul imunitar, iar afecțiunile specifice sezonului rece nu vor mai avea puterea de a se manifesta. O plimbare în aerul curat al iernii este benefică pentru toți cei care îşi înving temerea de frig şi ies din casă să se revigoreze. (D.B.)

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation