« Nu e nevoie sa cauti paradisuri fiscale cand esti incurajat, cu taxe mici, sa investesti in Romania » *Interviu cu Dl. Cristian Nisipașu, om de afaceri, filantrop, oltean din Basarabi-Dolj

Motto : M-am intors acasa la mine, in Oltenia, pentru ca sunt unii oameni care au radacinile bine infipte in locurile unde s-au nascut si copilarit si eu cred ca fac parte dintre aceia

Domnule Cristian NISIPASU, ziarul nostru se intereseaza activ de evolutia Dumneavoastra ca om de afaceri oltean si de actiunile de binefacere pe care le intreprindeti, mai ales in domeniul etnografiei si al folclorului prin fundatia pe care o sprijiniti,  « Oltenasii Basarabi ». Care mai sunt si alte domenii de interes pentru Dvs. ?

– Într-adevar ziarul Dvs. s-a aratat foarte interesat de actiunile mele atat in plan antreprenorial cat si de cele de sprijinire a fundatiei amintite de Dvs, dar pot sa va spun ca sunt si alte domenii pe care le am in vedere cum ar fi fotbalul, o veche pasiune pe care o impartasesc cu tatal meu de mai bine de 30 de ani, iar mai recent rugby-ul sport pe care il practic la nivel de amator, desigur, si care l-am descoperit in Franta in perioada « pribegiei » mele pe acolo.

– Sa o luam pe rand, mai intai cu afacerile pentru ca ele sunt importante mai ales in perioada aceasta de criza, cum va merge business-ul domnule Nisipașu ?

– Da, totul e important si afacerile pentru ca de aici ne vin veniturile, dar si cultura si sportul, domenii esentiale care nu trebuie uitate acum in perioadele aceste cu mari turbulente financiare si mai nou economice. Zona noastra de activitate si anume cea legata de servicii de resursele umane este si ea afectata de scaderea economica la nivel global dar pe de alta parte suntem privilegiati de o anumita mobilitate in cadrul european care ne permite sa dezvoltam o mare parte din afaceri in afara tarii noastre de o maniera intensiva. Nu vreau sa intru in detalii tehnice care sunt destul de stufoase pana si pentru administratiile romanesti sau pentru cele din tarile in care activam daramite pentru cititorii ziarului Dvs. ce pot sa va spun este ca avem o deschidere pe piata externa extrem de interesanta acum si mai ales dupa ianuarie 2014 cand toate tarile europene care inca ne impun inca restrictii vor fi obligate de conditiile de aderare la Uniunea Europeana sa le abandoneze definitiv si irevocabil. Asa cum s-a mai semnalat si in presa din Europa, mobilitatea resurselor umane este o sansa pentru noi romanii sa ne gasim de lucru acolo unde este nevoie de noi, in conditiile in care regiunile industriale romanesti nu pot asigura venituri salariale la nivelul unui cetatean european. Mobilitatea este o sansa si pentru Europa, ea fiind singurul mecanism de crestere in conditiile actuale de criza ori dupa cate observ in zona politica a si inceput sa devina un subiect de predilectie. In plan local economic vorbind, afacerea noastra face multa lume fericita inainte de toate, oamenii cu care lucram, factorul uman, reprezinta materia prima dar si esenta activitatii noastre, oamenii seriosi care lucreaza cu noi isi asigura un venit occidental la ei acasa in Romania pe care nicio investitie straina in Romania nu a reusit sa-l aduca. Noi credem mai mult in nivelarea salariilor romanesti la nivel european mai mult spre media superioara, industriasii straini vin la noi in tara cu delocalizari nesabuite (vezi cazul Nokia) , sa profite de media foarte inferioara ca sa produca salarii mici cu care nu se poate cumpara nici un plin de benzina.

Dar cum reactioneaza administratiile, politicul sau sindicatele din tarile in care mergeti la lucru cu competente romanesti, nu va reproseaza  ca ocupati posturile localnicilor ?

– Evident, exista o reactie primara a acestor administratii de nemultumire, dar vreau sa va spun ca in primul rand afacerea noastra este declarata legala si in al doilea rand nu au cum sa se opuna in mod oficial. Referitor la singtagma populista, des utilizata in preajma alegerilor de politicieni gen, « strainii ne ocupa locurile de munca » (de altfel sunt unii care au si pierdut recent alegerile pe aceasta tema) va pot spune ca noi nu suntem considerati straini in Europa fata de legislatiile nationale si in al doilea rand noi « ocupam » posturi ,asa cum am mai zis in mai multe randuri, chiar si in fata Parlamentului European, în octombrie anul trecut.  Am ocupat posturi pierdute pentru mana de lucru locala,adica sunt locuri de munca lasate libere de locali, pe care nu numai ca nu vrea nimeni sa le ocupe, dar pe care astfel le consolidam, anuland pentru regiunea respectiva riscul delocalizarii in Asia sau al desertizarii economice, adica somaj si inactivitate.

Am inteles. Cum v-a venit ideea de a exporta mana de lucru in Europa ?

– Este o poveste mai veche. Cand am plecat in Franta sa-mi completez studiile tehnice cu cele economice, am lucrat ulterior in informatica de gestiune de personal si dupa am creat o societate de plasare de personal in informatica, tot in Franta, care m-a ajutat sa inteleg mai bine cum functioneaza lucrurile in afaceri. Odata cu aderarea Romaniei la UE am constat si anticipat ca tarile occidentale se confrunta cu o penurie de mana de lucru in mai toate domeniile unde se cere motivatie si calificare, constructii, hoteluri restaurante, industria metalurgica, industria agro-alimentara si aceasta penurie se va accentua odata cu evolutia sistemelor sociale spre nemunca si asistanat. In iunie 2007 m-am intors sa investesc acasa la mine in Oltenia si pentru ca sunt unii oameni care au radacinile bine infipte in locurile unde s-au nascut si copilarit si eu cred ca fac parte dintre aceia. Dar a mai fost si o alta motivatie, sa revin in spatiul economic romanesc, faptul  ca am fost incurajat de trecerea la taxa unica de impozitare de 16%, dealtfel singura mare decizie buna post decembrista. Sunt de parere ca nu e nevoie sa mergi sa cauti nu stiu ce paradisuri fiscale cand ai o politica de incurajare a investitiilor cu taxe mici la tine in tara.

Sa ne intoarceam la actele de binefacere pe care le faceti prin incurajarea unor initiative culturale si sportive. Care sunt acestea ?

– Da, am decis sa sponsorizez formatia de dansatori populari si de creatie populara « Oltenasii Basarabi », din comuna in care am copilarit, era si normal. Doamna Camelia Pricina Raboveanu si oltenasii dansei au ajuns sa faca cunoscute dansurile, portul si obiceiurile populare foarte vechi in mai toata Europa si suntem pe cale sa punem pe picioare un atelier de creatie de costume si artizanat popular oltenesc . Ne-am implicat recent si in sponsorizarea  echipei de fotbal locale vrem sa participam la modernizarea stadionului cu gazon si nocturna, asa cum este normal sa fie intr-o comuna europeana care are lucratori in toata Europa. In fiecare an de mai bine de 4 ani suntem sponsorii exclusivi ai Zilelor Satului Basarabi-Dolj si pe data de 24 iunie anul acesta vom avea invitati de prestigiu din tara si strainatate.

– Dupa cum probabil stiti, pe data de 10 iunie au loc alegeri locale in Romania. Cum va veti implica ?

– Un bun om de afaceri nu face politica pe fata niciodata, ca sa nu interfereze cu domeniul public. Cu toate astea nu pot sa fiu numai un spectator la un moment dat trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Primarii si consilierii de primarii sau consilii judetene sunt oameni de teren si cu care vrei nu vrei interactionezi atunci cand poti schimba ceva in viata oamenilor printre care ai crescut. Plecand de la premisa ca decat sa-i dai un peste unui om mai bine arata-i cum sa-l prinda, pe la noi la Dunare, pe-acolo sunt multe de facut, insa exista si oameni cu energie, inimosi, care fac si ceea ce spun, iar unul din acestia este primarul actual Domnul Mircea GUTA, pe care eu il sustin in toate actiunile benefice comunitatii noastre.

In incheiere, urez tututor cititorilor « Romania Press » sanatate si sa auzim numai de bine !

Interviu realizat de : Sorin Voinea-DELAJIU

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation