Omul lui Voiculescu-Felix n-a vrut rezilierea contractelor Loteriei cu grecii

Liliana Mincă, omul pus de Dan Voiculescu la şefi a companiei, nu a făcut nimic pentru renegocierea contractelor păguboase cu INTRALOT. Actuala conducere spune că acestea puteau fi reziliate. Pierderile înregistrate în şase ani se ridică la 430 de milioane de lei.

Într-o informare trimisă acum trei ani ministrului de Finanţe de atunci, Sebastian Vlădescu, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar spunea că Liliana Mincă nu a luat măsuri concrete pentru a renegocia în favoarea statului român contractul păgubos încheiat cu grecii de la INTRALOT. Blejnar preciza că, în februarie 2007, lui Mincă i s-a dispus să ia toate măsurile care se impun pentru a renegocia contractele, în sensul reducerii cotelor cuvenite partenerilor externi.

În momentul respectiv, grecii încasau 75% din banii companiei, după ce în perioada 2003 – 2006 luaseră chiar 80% din încasările Loteriei. „În perioada martie 2007 – iunie 2010, conducerea Loteriei nu a luat măsurile necesare în vederea îmbunătăţirii performanţelor financiare. Până la această dată, conducerea Loteriei nu a luat măsuri pentru renegocierea contractelor cu partenerii externi”, spunea Blejnar în raportul său. El preciza că pierderile companiei pentru perioada 2003 – 2009, cauzate de managementul defectuos, au fost de peste 430 milioane de lei.

„Contractul era imposibil de reziliat”

Întrebată de EVZ de ce nu a reziliat contractul cu grecii, Mincă ne-a declarat: „Contractul avea clauze imposibil de reziliat. A fost încheiat de Nicolae Cristea , în condiţii imposibil de anulat. Dacă rupeam contractul cu grecii, despăgubirile pe care trebuia să le plătească Loteria băgau compania în faliment”, susţine Mincă. Ea a adăugat că a propus membrilor AGA ai Loteriei anularea contractului cu INTRALOT, dar aceştia s-au opus. „Am format o comisie de negociere, care a reuşit să mai reducă puţin procentul din încasări al grecilor”, afirmă Mincă.

Compania putea câştiga sute de milioane de euro

De cealaltă parte, reprezentanţii actualei conduceri a Loteriei susţin că putea fi reziliat contractul cu grecii, iar compania putea câştiga câteva sute de milioane de euro de pe urma anulării acestei înţelegeri.

„Clauzele anulării contractului cu INTRALOT obligau Loteria Naţională să plătească partenerilor greci în jur de 40 de milioane de euro. Dacă se tăia în carne vie şi se decidea anularea acestui contract păgubos, statul român, acţionarul unic al Loteriei, putea încasa – din 2007 până în prezent – 350 de milioane de euro. Dacă scădem penalităţile către greci, rezultă că bugetul de stat era mai bogat cu 310 milioane de euro”, afirmă Sorin Constantinescu, consilierul personal al actualului şef al Loteriei.

310 milioane de euro ar fi putut încasa Loteria, dacă ar fi reziliat în 2007 contractul cu grecii de la INTRALOT

În martie afl ăm cine e noul şef al Loteriei Naţionale

Reprezentanţii firmei de recrutare care se ocupă de alegerea noului manager al companiei au deschis, ieri, plicurile tuturor celor 35 de candidaţi la postul de manager al Loteriei. Ei vor verifica actele din dosare, vor vedea apoi care dintre pretendenţi îndeplineşte condiţiile solicitate pentru acest post, după care urmează proba interviului. Peste trei luni, e posibil să aflăm cine e noul director general al Loteriei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation