Paharele în plus vă schimbă creierul

Consumul abuziv de alcool provoacă daune considerabile la nivelul creierului. Pot fi afectate chiar şi persoanele care nu au ajuns să fie intoxicate sau dependente de alcool.

Abuzul de alcool, pe termen lung, poate schimba structura creierului. Acest lucru este demonstrat de analiza imagistică a creierului unde se observă scăderea numărului de celule gri din zonele responsabile de învăţare, memorie, luarea deciziilor şi comportamentul social.

Edith Sullivan, profesor de psihiatrie şi ştiințe comportamentale la Universitatea Stanford, declară: “Pe măsură ce îmbătrânim, volumul substanţei cenuşii scade, la fel ca volumul substanţei albe. Dar la alcoolici, aceste zone se tulbură mai devreme şi mai rapid. Acest fenomen se aseamănă cu accelerarea procesului de îmbătrânire”.

Abuzul de alcool pe termen lung, schimbă modul în care creierul gestionează emoţiile şi anxietatea şi perturbă somnul, generând astfel efecte distructive asupra organismului.

Membrii Institutului Naţional de Abuz de Alcool şi Alcoolism afirmă că probabilitatea de a avea probleme grave de sănătate creşte la bărbaţii care consumă mai mult de 14 pahare pe săptămână sau 4 într-o zi. Femeile care pot avea probleme grave de sănătate sunt cele care consumă peste 7 bauturi alcoolice într-o săptămână sau 3 într-o zi.

Riscurile efectelor nocive cresc brusc la oamenii care consumă o cantitate mai mare de alcool. “Multe din efectele alcoolului asupra creierului şi asupra comportamentului sunt similare cu demenţa vasculară cerebrală – a doua cea mai comună formă de demenţă.

Ea reduce fluxul de sânge la nivelul creierului şi afectează gândirea, raţionamentul şi memoria, la fel ca boala Alzheimer”, a declarat Gary Kennedy, directorul Departamentului de Psihiatrie Geriatrică de la Centrul Medical Montefiore din Bronx, New York.

Experţii văd în consumul de alcool un cerc vicios: oamenii beau, de multe ori, pentru că nu se simt bine, dar băutura îi face să se simtă şi mai rău, aşa că ei decid să bea mai mult. (D.B.)

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation