Percheziţie la domiciliul directoarei FMI


Autorităţile franceze au percheziţionat apartamentul din Paris al directoarei Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, ca parte a investigaţiei privind complicitatea la deturnare de fonduri publice şi fals. Este vorba de oferirea de către Lagarde a unor compensaţii financiare omului de afaceri Bernard Tapie, un susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Este o compensaţie de 285 de milioane de euri pe care Tapie a primit-o din partea pe atunci ministrului Economiei şi Finanţelor, Christine Lagarde.

În ianuarie au mai fost percheziţionate domiciliul fostului directior de cabinet al lui Lagarde, Stephane Richard, acum preşedinte al France Telecom, şi al omului de afaceri Bernard Tapie.

Lagarde neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi a exclus demisia din fruntea FMI. “Această percheziţie va ajuta la descoperirea adevărului, care va contribuie la exonerarea clientei mele”, susţine avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet.

În 2007, când era ministru al Economiei, Lagarde a ales o procedură de arbitraj civil într-un litigiu privind revânzarea în 1993 de către bancă Credit Lyonnais a companiei Adidas, deţinută de Bernard Tapie. Acordarea comopensatiilor fusese respinsă de Curtea de Casaţie, în 2006, însă odată ce Sarkozy a fost ales preşedinte, lucrurile s-au schimbat în bine pentru Bernard Tapie.

Sursa: Cotidianul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation