PICATURA DE OTRAVA: Noi fumam, nu gandim!

Fumatorii romani pot, in continuare, sa ne tortureze fara probleme cu viciul lor.  A fost un zvon acela potrivit caruia legislatia se va inaspri de la 1 ianuarie 2013. Presa a prezentat o rfecomandare a Consiliului Uniunii Europene ca si cum ar fi fost un text de lege. Recomandarea, din 2009, prevede ca toate tarile UE trebuie sa adopte un set de legi pana la sfarsitul anului 2012 pentru a-i proteja pe cetateni impotriva expunerii la fumul de tutun in spatiile publice inchise, la locurile de munca si in mijloaeele de transport in comun.

Asa cum a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat, in Romania legea o vor face in continuare fumatorii si nu parlamentarii. Cel putin in domeniul fumatului. Recomandarea Consiliului nu e obligatorie si singurul proiect de lege impotriva fumatului, redactat de doamna Manuela Mitrea, zace de ani buni in Parlament. Oare de ce? Asa cum ii cunosc eu pe alesii nostri, raspunsul nu  deloc complicat.

Viciul fumatului este o afacere colosala, cu castiguri enorme pentru marii jucatori de pe piata. Companiile producatoare de produse din tutun, care au piete tot mai restrictionate in Ocident, se bazeaza pe tarile din rasaritul Europei, unde atitudinea fata de fumat este mai permisiva. A se citi mai inconstienta, daca ne gandim ca majoritatea romanilor se declara nefumatori, dar permit ca regulile jocului sa fie facute de fumatori.

E usor de presupus ca aceste companii de tigari investesc sume incredibile pentru majoritatea muritorilor de rand in campanii de lobby care-i vizeaza, in primul rand, pe parlamentari. Si nu pe toti parlamentarii, ci doar pe aceia care decid cum si cand trebuie sa se voteze intr-un fel sau in altul. Asa ca la noi se va schimba ceva numai cand deciziile de la Bruxelles vor fi obligatorii. Si nu indemnuri pioase ca acum.

Omu’ din Sistem

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation