PICĂTURA DE OTRAVĂ: Războinicul Ponta dă de pământ cu regimul sirian

După ce l-a “terminat” pe preşedintele Traian Băsescu prin ironii de doi lei (ironii în spatele cărora s-au înţeles foarte bine pe tema exploatării de la Roşia Montană), premierul Victor Ponta a prins curaj şi, din spatele lansatoarelor de rachetă americane, a decretat cum e regimul de la Damasc.
Iată contrucţia întreagă, capodoperă de logică, pe care dl Ponta a rostit-o la reuniunea naţională a diplomaţiei române: “Nu m-am ferit să spun că România va trebui până la urmă să recunoască Kosovo şi să fie alături de aliaţii noştri europeni şi trans-atlantici, nu m-am ferit niciodată să spun că România trebuie să accepte că în Siria este un regim ilegitim şi criminal. Sunt lucruri care ţin până la urmă de un sistem democratic care funcţionează şi vreau să rog pe ambasadori să nu fiţi încurcaţi dacă vedeţi poziţii uneori diferite ale diverselor instituţii. Avem o procedură constituţională, Guvern, Parlament, Preşedinte, în care deciziile se iau, dar eu încerc să gândesc pe termen mediu şi lung, chiar dacă, sigur, termenul scurt este uneori mai important.”
De ce e regimul de la Damasc ilegitim şi criminal? Pentru că aşa zic aliaţii noştri şi noi trebuie să stăm în poziţie de drepţi şi să înghiţim găluşca. Dacă regimul de la Damasc nu duce un război împotriva propriului popor, ci împotriva unor insurgenţi islamişti de import, antrenaţi şi înarmaţi de ţări sunnite din Golf, care, întâmplător sau nu, au relaţii foarte bune cu Statele Unite? Dacă aceşti insurgenţi au comis până acum un mare număr de atrocităţi dovedite (răpiri, violuri, torturi, asasinate), unele împotriva creştinilor din Siria, asta contează pentru dl Ponta? Şi dacă chiar serviciile de informaţii americane admit că nu pot dovedi că atacurile chimice de la periferia Damascului au fost ordonate de Bashar al-Assad şi nici că depozitele de arme chimice mai sunt în mâinile acestuia, atunci cum procedăm?
Sigur că în Siria nu există democraţie în sensul practicat în Europa. Dar în Arabia Saudită sau în Bahrein există? Numai că acolo sunt baze militare americane şi regimuri “cooperante”. De la un regim, precum cel de la Damasc, care doreşte să aibă o politică externă independentă, şi până la unul “ilegitim şi criminal” e o cale lungă, pe care dl Ponta o străbate, însă, într-o clipă. Într-o clipă de rătăcire!

Omu’ din Sistem

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation