Planurile de afaceri sunt simple presupuneri

Daca nu cumva esti un oracol, planificarile pe termen lung sunt pura fantezie.La fel se intapla si cu planul de afaceri. Pur si simplu sunt prea multi factori pe care nu-i poti controla: conditiile pietei, concurenta, clientii, economia etc. Conceperea unui plan iti ofera iluzia de control asupra unor lucruri pe care nu le poti controla, de fapt.

Hai sa le spunem planurilor pe nume: sunt simple presupuneri. Incepe sa-ti numesti planurile de afaceri presupuneri de afaceri, planurile financiare presupuneri financiare si planurile strategice presupuneri strategice. Acum poti sa nu-ti mai faci atatea griji in privinta lor. Pur si simplu nu merita stresul.

Atunci cand transformi presupunerile in planuri, patrunzi pe un teren periculos. Planurile ii permit trecutului sa dicteze viitorul. Iti pun ochelari de cal. „Adoptam aceasta directie fiindca, stii…asa am spus ca vom face.” Si asta e problema: planurile nu fac casa buna cu improvizatia.

Si trebuie sa poti sa improvizezi. Trebuie sa poti sa profiti de sansele care apar. Uneori trebuie sa spui: „vom adopta o noua directie fiindca asta e o solutie optima azi”.

Si momentul in care se fac planurile pe termen lung este complet gresit. Detii cele mai multe informatii in momentul in care faci ceva, nu inainte sa te apuci. Si totusi cand concepi planul? De obicei, inainte sa te fi apucat macar. E cel mai prost moment pentru a lua o decizie importanta.

Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te gandesti la viitor sau sa cugeti la cum ar trebui sa abordezi obstacolele viitoare. E un exercitiu care merita facut. Insa nu trebuie sa ai impresia ca e nevoie sa notezi totul sau ca acest aspect sa te obsedeze. Atunci cand concepi un plan de proportii, cel mai probabil nu il vei mai reciti. Planurile care au mai mult de cateva pagini ajung simple fosile in fisetul tau.

Citeste restul articolului pe www.profit360.ro , portal de afaceri profitabile.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation