Poze rare cu 5 colosi ai teatrului si cinematografiei romanesti

In ultimii cinci ani, ne-am luat adio de la 15 mari actori ai scenei romanesti. In seara zilei de 9 noiembrie 2012, Iurie Darie a devenit al 16-lea nume pe aceasta lista, alaturi de Liviu Ciulei, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Jean Constantin si multi altii.

Va prezentam doua poze rare cu cinci din monstri sacri ai comediei romanesti. Sunt cei ce ne-au incantat copilaria, adolescenta si tineretea. Stefan Radof, Florin Piersic, Jean Constantin, Dem Radulescu, Amza Pellea.

Marele actor de comedie Jean Constantin s-a stins din viata la 26 mai 2010, la varsta de 82 de ani, din cauza unor probleme cardiace. A jucat in peste 60 de filme si in zeci de piese de teatru, devenind extrem de cunoscut prin rolurile din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de actiune si de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu si serialul de televiziune “Toate panzele sus” (1976).
Dupa o cariera de aproape 50 de ani in teatru, actorul Stefan Radof a murit in luna martie a acestui an in urma unui stop cardiorespirator. Stefan Radof a lasat in urma sa un public incantat de prezenta sa pe scena, cateva filme si de versurile sale, a doua mare pasiune.

In anii de zile petrecuti in teatru, cei mai multi la Nottara, teatrul de la care s-a si pensionat, a avut parte de roluri memorabile in “Antigona”, “Petru Rares”, “Viziuni flamande” , “Hamlet”, “Timon din Atena”, “Livada de visini” si “Nora”.

Stefan Radof nu este printre actorii care s-au facut remarcati in lumea cinematografiei, desi a avut cateva roluri importante. Radu Gabrea l-a distribuit in primul sau rol notabil, in filmul “Prea mic pentru un razboi atat de mare”, din ‘70. A colaborat cu el si pentru filmul “Dincolo de nisipuri”, din 1974.

Dupa revolutie, in perioada 1993 – 1995, Stefan Radof s-a aventurat in lumea televiziunii. Modera emisiunea “De la egal la egal… Amical!”, difuzata atunci de Televiziunea Romana. In 2004, a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, “in semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica, pentru daruirea si talentul puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc”.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in teatru cat si in film. Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.

A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa “Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu.

 
Dem Radulescu a debutat ca actor amator la varsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara garii. In 1954 termina IATC, obtinand bursa pe toata perioada facultatii, iar in 1956 castiga premiul I pentru interpretare, cu piesa „Steaguri pe turnuri” (unde era „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sica Alexandrescu si unul dintre primele roluri a fost in filmul „Politica si delicatese”. A debutat in acelasi an la Teatrul National din Bucuresti, caruia i-a ramas fidel toata viata. A mai avut colaborari cu Teatrul Bulandra si Teatrul de Comedie.

 
A creat foarte multe roluri, indeosebi de comedie, care l-au transformat intr-o legenda a teatrului romanesc.

Dem Radulescu s-a nascut la Ramnicu Valcea in data de 30 septembrie 1931 si a murit in data de 17 septembrie 2000 in urma unui infarct.

Florin Piersic este singurul actor roman din pozele prezentate mai sus de a carui prezenta ne putem bucura. Este si primul actor roman care a primit o stea in Piata Timpului din Bucuresti, in data de 31 ianuarie 2011.  La 76 de ani, Florin Piersic debordeaza de energie si traieste actul artistic cu emotie, tumult si o intensitate de mare voievod al coroanei scenice pentru care sceptrul inca nu e prea greu.

Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti la doi ani dupa absolvire, el obtinand rolul titular in Discipolul diavolului. Prestatiile sale din Tragedia optimista, Oameni si soareci sau Orfeu in Infern au reusit sa starneasca admiratie si ropote de aplauze.

Intr-o cariera de peste 50 de ani, Florin Piersic a aparut in peste 40 de lungmetraje printre care se numara: Aproape de soare, Neamul Soimarestilor, Rascoala, Mihai Viteazul, Fratii Jderi, Cuibul salamandrelor, Rug si flacara, Trandafirul galben si Fix Alert.

Sursa: Ring

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation