Prof. Dr. Adrian Benta: “Inspectorii ANAF vor răspunde solidar in instanțe pentru impozitarea ilegala a diurnelor muncitorilor români detașați la muncă în Europa”

În ultimele 3 luni, la indicatiile ministrului Muncii Rovana Plumb, trasate printr-un ordin intern clasificat drept “secret de serviciu”, inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF au inceput o adevarata prigoana impotriva societatilor de munca temporara pentru obligarea acestora sa impoziteze, retroactiv, diurnele muncitorilor detasati la munca in Europa.

Astfel, societatile romanesti care au ca si obiect de activitate recrutare si plasare personal forta de munca si agentii de munca temporara au fost luati la puricat de inspectorii ANAF.

In urma controalelor ANAF pe tema impozitului pe salarii si a obligatiilor aferente, organul de control reconsidera diurna ca si venit de natura salariala urmand a calcula toate obligatiile aferente si accesoriile in cauza.

Si de aici incepe nebunia: firmelor li se imputa la plata milioane de euro pe care nu le-au incasat niciodat, li se blocheaza activitatea si se pune astfel in pericol vietile si veniturile celor aproape 200.000 de romani care castiga cinstit in strainatate, prin detasare.

Fata de aceasta situatie fara precedent creata de ministrul Rovana Plumb, care ar trebui sa incurajeze munca si nu nemunca sau somajul, am solicitat, impreuna cu colegii de la portalcontabilitate.ro, un punct de vedere domnului Profesor Doctor în Economie Adrian Benta, consultant fiscal.

Iata ce a declarat Dl. Prof. Dr. Adrian Benta: “Practic, prin deciziile ANAF se anuleaza dreptul de diurna al unor salariati doar pe motivul ca sunt pusi la dispozitie prin agent temporar.

Fenomenul, din punctul de vedere al Codului muncii, este total invers: un salariat angajat printr-un agent de munca temporar are aceleasi drepturi ca orice salariat pentru ca sunt conferite de intreg Codul muncii si in plus beneficiaza de drepturi superioare similare cu cele pe care le-ar fi avut salariatii la locul de desfasurare al activitatii in strainatate, conform art. 96 din Codul muncii. Niciun temei normativ din Codul muncii nu anuleaza dreptul la diurna al salariatului si nici echipa de control nu a probat in vreun fel faptul ca salariatul nu are dreptul la diurna. 1256/2011.

In plus, prevederile de la art. 101 din Codul muncii stabilesc urmatoarele aspecte:
„Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale, prevederile regulamentelor interne, precum si cele ale contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.”.

Astfel, salariatii ce lucreaza in baza unui agent de munca temporar nu ar avea dreptul la diurna decat daca exista o prevedere concreta si imperativa in acest sens in Codul muncii. Cum aceasta nu exista si nici nu este logic sa existe, limitarea dreptului la diurna este ilegala iar reincadrarea diurnei in venituri salariale este eronata.

Din punct de vedere fiscal, incepand cu 1 iulie 2012 se considera venit de natura salariala diurna acordata unui salariat pentru suma ce depaseste 2,5 x nivelul de diurna acordat pentru institutiile publice, conform art. 55 alin. (4) lit. g) coroborat cu art. 296^4 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal.

Practic, daca valoarea diurnei zilnice este mai mica decat acest plafon, diurna nu se reincadreaza la venit de natura salariala iar daca echipa de inspectie fiscala a efectuat aceasta reincadrare este un abuz. Va recomandam ca impreuna cu contestatia pe care o depuneti impotriva raportului de inspectie fiscala sa demarati raspunderea in solidar a echipei de inspectie.”

Asadar, mai usor cu pianul pe scari, Doamna Plumb, si reparati ce ati stricat prin chemarea la negocieri a agentilor de munca temporara si transpunerea concreta si cat mai urgent a Directivei de Detasare 96/71/EC in legislatia romaneasca.

Altfel, inspectorii ANAF vor fi scosi țapi ispașitori la o ilegalitatea pe care au comis-o cu voia sau la recomandarea Dvs.

Decebal Necșulescu

Prof. Dr. Adrian Benta, consultant fiscal

Rovana Plumb, ministrul Muncii

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation