Programul de guvernare al USL: TVA de 19%, TVA de 9% pentru producătorii agricoli, CAS redus pentru angajatori, înjumătăţirea numărului de taxe

Guvernul îşi propune să reducă în următorii patru ani Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 19%, nivelul de dinainte de majorarea aplicată la 1 iulie 2010 de guvernarea Boc, se arată în programul de guvernare al USL.

La capitolul direcţii de acţiune în orizontul 2013-2016 pentru stimularea sectorului privat şi pentru crearea de locuri de muncă, se prevede revenirea TVA la nivelul de 19%, dar şi menţinerea plafonului de 16% pentru cota unică, cu introducerea pe parcursul mandatului a trei cote stabilite pe grile de venit de 8%, 12%, respectiv 16%.

De asemenea, Guvernul USL îşi propune să reducă, în intervalul 2013-2016, TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%. “15% va rămane la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie, şi nu pe lanţul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din agricultură”, se arată în documentul Guvernului.

Guvernul USL îşi mai propune pentru următorii patru ani reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale şi creşterea deductibilităţii în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50%.

În program mai este prevăzută scutirea de impozitare, pe o perioada de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

În programul USL este prevăzută şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi reducerea integrală a plăţii CAS datorată de angajatori pentru un an, pentru crearea de locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

Sursa: Adevarul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation