Răguşeala, simptomul cancerului laringian

Cancerul laringian debutează cu apariția a două simptome: răguşeala şi alterarea vocii. Acestea sunt primele semne care indică afecţiuni ale corzilor vocale.
În cazul în care răguşeala şi alterarea vocii nu dispar în maxim trei săptămâni de la începerea tratamentului, specialiştii recomandă pacienţilor un consult medical de urgenţă, pentru a preveni o posibilă dezvoltare a cancerului laringian.Alte simptome ale acestui cancer: dureri cu localizare în ureche, tulburări parestezice, senzaţie de corp străin în partea inferioară a faringelui şi jenă faringo-laringiană. Netratat, cancerul laringian are o evoluţie foarte rapidă, care, în final, duce la pierderea vieţii persoanei afectate. Cancerul laringian prezintă mai multe etape de evoluție.

Boala debutează cu răguşeală, adaugându-se şi dificultăţile în respiraţie. Urmează etapa disfagică când pacientul are probleme în procesul de înghiţire şi apoi etapa terminală, când se produce diseminarea generală, adică etapa în care cancerul invadează toate organele din corp.

Cancerul laringian cuprinde între 2% – 5% din toate cazurile de malignitate diagnosticate în lume, anual. Această afecţiune malignă este mai des întâlnită la bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani.

Pentru a împiedica evoluţia cancerului este extrem de important ca acesta să fie diagnosticat din timp. Descoperit în prima etapă, cancerul de laringe poate ajunge la 70% şanse de vindecare. Dacă este tratat în formă incipientă, riscul de pierdere a funcţiei de comunicare se va reduce considerabil.

Deseori sunt necesare intervenţii parţiale, dar se va păstra segmentul fonator sau se va reconstitui. Evitarea factorilor de risc este metoda cea mai bună de prevenire a cancerului laringian. Este interzis fumatul activ şi pasiv,alcoolul, stresul şi suprasolicitarea vocală.

Tratamentul se va administra în funcţie de gradul de extindere şi de mărimea tumorii, dar şi de prezenţa altor afecţiuni şi vârsta pacientului.Tratamentul include intervenție chirurgicală,radioterapie, chimioterapie şi imunoterapie. (D.B.)

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation