Reducerea RCA pentru tineri, o cacealma a ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, victorioasa, ca in urma noilor sale reglemetari, jumatate dintre asiguratori au redus RCA pentru tineri. Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca anuntul ASF manipuleaza opinia publica si vizeaza doar 1,54% dintre asigurati, restul avand de platit RCA la cote foarte mari.

Pana nu demult, cele zece firme autorizate sa incheie asigurari RCA aveau tarife de cinci ori mai mari pentru tineri, fata de politele platite de soferii mai in varsta.

Iata care erau preturile RCA pe 12 luni, in functie de varsta solicitantilor:

Tineri de 20 de ani:

–         Omniasig – 1.690 lei,

–         City Insurance – 1.800 lei,

–         Astra Asigurari – 2.200 lei,

–         Generali – 2.070 lei,

–         Asirom – 2.240 lei,

–         Groupama – 1.700,

–         Euroins – 2.970 lei,

–         Allianz Tiriac – 2.650 lei.

Persoane peste 50 ani:

–         Omniasig – 422 lei,

–         City Insurance – 338 lei,

–         Astra Asigurari – 411 lei,

–         Generali – 427 lei,

–         Asirom – 505 lei,

–         Groupama – 485 lei,

–         Euroins – 417 lei,

–         Allianz Tiriac – 564 lei.

Intrucat diferentele erau  scandaloase, ASF a elaborat noi reglementari, oferind posibilitatea firmelor de asigurari sa reduca tarifele. In consecinta, Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins si Generali au redus tarifele politelor RCA pentru soferii sub 25 de ani, la un nivel apropiat de cel uzual in UE, de pana la de 2,2 ori mai mari decat asigurarile auto pentru categoria majoritara.

Manipularea opiniei publice

Reprezentantii ASSAI sustin ca anuntul facut de ASF, privind scaderea RCA pentru tineri manipuleaza opinia publica. „ASF anunta triumfalist ca a reusit sa rezolve problema costului politelor RCA, dar numai pentru 1,54 % dintre asigurati, adica numai pentru tinerii in varsta de pana in 25 de ani, cu conditia ca tinerii sa opteze pentru o polita RCA ofertata de catre anumite societati de asigurari”, ne-a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean. El a precizat ca ASF nu a rezolvat o serie de probleme cu care se confrunta proprietarii auto:  cresterea pretului RCA cu 200 – 600% pentru transportatori, prevederi paguboase penmtru asiguratii RCA, dar profitabile pentru asiguratori etc. „ASF a esuat  lamentabil in misiunea sa de protejare a consumatorului de produse de asigurari, iar incercarea sa de manipulare a perceptiei asiguratilor RCA prin anuntul triumfalist acopera, de fapt, legaturile subterane extrem de stranse si bolnavicioase dintre ASF si piata supravegheata”, a declarat Cristian Muntean.

Sursa: National

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation