Renate Weber: Dacă merge şi Ponta, şi Băsescu, preşedintele va fi aşezat la masa discuţiilor

Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că, dacă la reuniunea de la Bruxelles vor participa şi Traian Băsescu, şi Victor Ponta, organizatorii îl vor aşeza la masa discuţiilor pe preşedinte.

“Eu, personal, care am susţinut cu tărie că preşedintele României, indiferent de nume, are un set limitat de atribuţii, am fost de părere că de fapt întotdeauna România ar fi trebuit să fie reprezentată de primul-ministru. Dar suntem în zona unor dezbateri teoretice”, a declarat eurodeputatul la Radio France International.

Weber s-a arătat sceptică în privinţa unei decizii finale în cadrul reuniunii CSAT de ieri seară. “Azi (luni, 25 iunie) o fi o zi decisivă, dar eu cred că până pe 28 (iunie) nu vom afla exact cine se va duce acolo, care dintre cei doi va ceda în cele din urmă”, a afirmat parlamentarul european.

Deşi i se pare corect ca Ponta să reprezinte statul român la reuniunea de pe 28-29 iunie, Weber este sigură că Băsescu va fi aşezat la masa discuţiilor dacă îşi va face apariţia, datorită unei ordini de precădere stabilită de dreptul internaţional. “Cred că, dacă preşedintele va merge, preşedintele Van Rompuy va fi obligat să-l aşeze pe preşedintele României la masă, pentru că în dreptul internaţional există o ordine de precădere a celor care reprezintă un stat: preşedintele, primul-ministru, ministrul de Externe”, şi-a argumentat poziţia parlamentarul european.

“Să nu uităm că cei de la Uniunea Europeană, de la Consiliul European, că despre el vorbim, s-au mai confruntat cu asemenea situaţii, nu este chiar România unicat în Uniune şi în lume!”, a atras atenţia Weber.

Sursa: Adevarul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation