Șantaj american la Guvern!

Șantaj american la Guvern!

De parca nu era de ajuns „marcajul” tot mai strans al multinationalelor la autoritatile romanesti, pentru ca nu cumva acestea sa indrazneasca sa impoziteze „la sursa” profiturile exorbitante facute in tara noastra, Guvernului Grindeanu i-a picat o noua „pleasca” pe cap.

Este vorba despre Fondul Proprietatea, care exercita presiuni tot mai fatise pentru „executii” in masa in randurile salariatilor care lucreaza la diverse companii de stat, in frunte cu Complexul Energetic Oltenia. Si cu toate ca partea romana a cedat deja si a acceptat un plan de trimitere in somaj, in acest an, a o mie de angajati, Fondul Proprietatea ar dori cel putin dublarea acestui numar. De fapt, este vorba despre americanii de la Frankin Templeton, cei care administreaza Fondul Proprietatea. Si care insista asupra reducerilor costurilor de productie pentru a putea redirectiona astfel dividende mai mari catre americanii de la Elliot, actionari ai Fondului.

Concedieri masive

Aceasta pare sa fie singura strategie a administratorilor americani ai Fondului Proprietatea, care se zbat sa poata acorda dividende cat mai mari actionarilor.

Astfel ca, dupa cum sustin surse guvernamentale, la toate intalnirile mixte, „placa”  pusa de reprezentantii Fondului este mereu aceeasi, sustinand ca mii si mii de noi angajati sa fie bagati in somaj. Desigur, asta cand nu forteaza scoaterea la vanzare, pe bursa, a noi „halci” din cele mai profitabile companii de stat. Iar de ceva vreme, „tinta” este Complexul Energetic Oltenia, de unde cei de la Frankin Templeton o tin mortis sa fie dati afara 5.000 de angajati, in urmatorii ani.

Fara ca macar sa se ia in calcul ca, la nivelul economiei globale, carbunele este din nou la moda, pretul acestuia fiind in continua cresetere. Dar nu, cei de la Ministerul Energiei sunt „frecati” la cap doar sa dea oameni afara, sumele astfel economisite urmand a umfla dividendele pe care urmeaza sa le incaseze actionarii Fondului Proprietatea, in frunte cu americanii de la Elliot.

Si daca in cazul Hidroelectrica, companie pe care Fondul Proprietatea o vrea musai pusa pe „taraba” bursei, guvernantii s-au tinut ceva mai bine, iata ca in ceea ce priveste Combinatului Energetic Oltenia au facut deja un prim pas inapoi fiind de acord cu trimiterea acasa, pana la sfarsitul anului a o mie de angajati. Aceasta desi la combinat productia de carbune „duduie”, exista chiar comenzi in asteptare si zona respectiva este oricum una in care somajul este deja in floare. Dar pe cine sa mai intereseze si aceste „amanunte”, cand la mijloc este vorba despre marirea dividendelor pe care le solicita actionarii americani?

Sursa: National

2

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation