Stela Arhire, secretar general al PSD Diaspora: „Nu mă opun schimbărilor, ci încerc să le accept benefic în viața mea!”

Ana Magdin:  Cine este şi ce face Stela Arhire? 

Stela Arhire: Anul 2003 … Au trecut peste 11 ani din momentul în care, la Iaşi, am devenit membru al Partidului Social Democrat. Întreaga mea copilărie a fost ghidată după principii social-democrate. Bunicii din Huşi, le numeau generic “cei 7 ani de acasă”. Din momentul aderării la Partidul Social Democrat mi-am desăvârşit cultura şi comportamentul social-democrat. În prezent, sunt Secretarul General al PSD Diaspora, funcție pe care o dețin din anul 2013. În cadrul PSD Diaspora, am început să activez încă din anul 2010, ca membru fondator. M-am născut în Galați iar în Iaşi am crescut, am învățat primele cuvinte, am primit o educație, m-am format ca un cetățean responsabil, dar şi ca politician. Activitatea profesională şi cea politică m-au adus în Bucureşti, iar, din 2010, mă poartă prin toată lumea, acolo unde există comunități de români. Cariera mea profesională a îmbinat studiul şi munca în egală măsură, şi diverse domenii de activitate, toate având în comun lucrul cu oamenii, fie în domeniul bancar, fie în cel medical şi, mai apoi, în cel politic. Am încercat şi încerc, pe cât posibil, să mă perfecționez politic şi profesional în permanență, fiind convinsă că numai educația continuă este cea care pune lumea în mişcare şi care poate readuce România în rândul țărilor a căror opinie contează în lume.

Ana Magdin: Care este rolul tău în relaţia cu Diaspora?

Stela Arhire: Rolul românilor din străinătate în ansamblul global al realităţii româneşti, este unul deosebit de important, chiar dacă acestui lucru pare că uneori nu i se acordă atenţia cuvenită, nici din partea societăţii, în ansamblul său, nici din partea administraţiei. Ceea ce mi-am propus să realizez, încă de la început, în raport cu diaspora românească, care se simte reprezentată de principiile şi ideologiile promovate de Partidul Social Democrat, a fost să asigur o implicare activă şi o participare reală a celor care ne sunt alături, în ceea ce înseamnă sprijinirea românilor stabiliţi pe teritoriul altor state. O astfel de intenţie nu se poate realiza însă, fără o cunoaştere reală şi profundă a celor cărora ne adresăm, dar şi a problemelor concrete cu care aceştia se confruntă şi pe care, în limita posibilităţilor instituţionale, Guvernul sau celelalte autorităţi ale statului român le pot sprijini. Nu cred că trebuie să vorbim despre ierarhii, atunci când vorbim despre românii din diaspora, cred că trebuie să vorbim despre o mare familie, de oameni care s-au născut toţi în aceeaşi ţară, dar care din raţiuni diverse ajung să împărtăşească aceleaşi valori sau credinţe, din ţări sau continente diferite.

Ana Magdin: Cum sunt românii din străinătate în aceste vremuri atât de grele?

 Stela Arhire: Cred că românii din străinătate, în marea lor majoritate, au dat dovadă de rezistenţă şi o forţă extraordinară, pentru a trece cu bine atât perioadele grele generate de un context economic şi social extrem de dificil, la nivel mondial, dar mai ales pentru a rezista unui val injust de acuze şi prejudecăţi, care de multe ori au încercat să pună în umbră, valorile reale şi rezultatele obţinute de diaspora românească în străinătate. Cred, că principala provocare căreia cei stabiliţi în străinătate trebuie să îi facă încă faţă, este cea a impunerii imaginii comunităţii româneşti, la adevărata sa dimensiune, a recunoaşterii de către cetăţenii statelor în care trăiesc românii noştri, a lucrurilor bune pe care aceştia le-au realizat, a contribuţiei lor la bunul mers al economiei sau al sistemelor din ţările respective. Este frustrant şi injust, atât pentru cei care muncesc cinstit în afara graniţelor ţării, dar deopotrivă şi pentru noi din România să fim confruntaţi de multe ori cu acuzaţii subiective şi injuste, fără un fundament real, vehiculate de persoane sau reprezentanţi ai societăţii civile ori ai unor autorităţi din diferite state europene şi nu numai.

Ana Magdin: Care este rolul tău în relaţia cu politica din afara graniţelor României?

Stela Arhire:  „Politica din afara graniţelor României” aşa cum o numiţi dumneavoastră, este în fapt politica autorităţilor române din ţară, care trebuie să aibă în vedere şi măsuri sau politici prin care să vină în apărarea intereselor comunităţii româneşti din diaspora. Cred că principalul meu rol în această ecuaţie complexă este acela de a strânge şi aduce în faţa factorilor de decizie din ţară, a problemelor diverse dar în egală măsură, concrete, cu care se confruntă românii din diaspora. Sunt convinsă că în viaţa cotidiană a fiecăruia dintre ei există dificultăţi şi greutăţi, pe care mulţi cred, că este de datoria statului român să le rezolve. Din această multitudine de probleme trebuie văzut care anume pot face obiectul unei intervenţii a statului român, în condiţiile în care acest domeniu trebuie abordat cu prudenţă, seriozitate şi rigoare, ţinând cont că avem de-a face cu jurisdicţii, politici şi legislaţii diferite, care impun în chip firesc o limitare a puterii de intervenţie a autorităţilor române. În acest sens, cred că este de datoria mea să fiu şi un partener sincer de discuţie al românilor din diaspora şi al organizaţiilor sau asociaţiilor care le reprezint interesele, în sensul de a avea permanent un dialog deschis şi onest cu aceştia, care să sprijine clarificarea acelor probleme pe care le putem rezolva împreună şi a le delimita pe cele care, din păcate, nu pot decât să rămână într-o relaţie pe care românii din diaspora o pot purta doar cu autorităţile din statul pe al cărui teritoriu locuiesc.

Ana Magdin: Cum este viața Stelei Arhire?

Stela Arhire: Viața mea este plină, trăită cu sens şi semnificație. Timpul se împarte între job, politică, familie și prieteni. Nu mă opun schimbărilor, ci încerc să le accept şi să le încorporez într-un mod benefic în viața mea. Nu obişnuiesc să-mi pun singură piedici plafonându-mă în aceeaşi stare neschimbată a lucrurilor. Trăiesc cu convingerea că se poate învăța orice, fiind conştientă că atâta timp cât avem impresia că un lucru nu se poate învăța, vom trăi cu iluzia sumbră că nu ne va fi accesibil niciodată. În consecință, aleg să învăț din tot ceea ce mi se întamplă, caut modalități să ajut şi să produc un impact pozitiv în viața celor cu care interacționez, adoptând o atitudine optimistă. Mă concentrez pe încrederea şi pozitivitatea asupra lucrurilor bune din viața mea, şi nu a celor rele.

Ana Magdin:  Ce faci pentru sufletul tău, cât este de important pentru viața ta,  să fii fericită, liniştită, împlinită?

Stela Arhire: Mi-am creat propriile rutine prin care caştig armonie şi echilibru, altele prin care caştig împlinire şi fericire, altele pentru calm şi linişte. Toată lumea ar trebui să încerce să-şi mobilizeze resursele pentru a menţine pacea şi armonia, pentru a promova iubirea, dreptatea, frumuseţea şi înţelepciunea, pentru a încuraja cultul relaţiilor umane, al cooperării, prieteniei şi cuplului. Cum prind un moment de relaxare aleg să merg la teatru, să citesc sau să îmi revăd prietenii. Împlinirea vine din lucrurile pe care le realizez, din ceea ce las în urma mea, şi nu din standardele acceptate social care definesc succesul.

Ana Magdin: Iubeşti, eşti fericită?

Stela Arhire:  Unul dintre cele mai bune moduri de a fi fericită este să ii fac pe ceilalți fericiți şi unul dintre cele mai bune moduri de a-i face pe ceilalți fericiți este să fiu eu în primul rând fericită. Fericirea începe din interior şi se continuă în exterior. Prin contrast, fericirea este un drum, în nici un caz o destinație. Iubesc pe cei care fac parte din viața mea și știu că sunt iubită la rândul meu. Sunt recunoscătoare pentru ceea ce am şi ceea ce sunt, în momentul prezent.

Ana Magdin: Cum crezi că vor vota românii din străinătate la alegerile prezidenţiale, vor alege omul sau partidul?

Stela Arhire: Aşa cum ne-au demonstrat tururile de alegeri anterioare, votul românilor din străinătate a avut o greutate şi o importanţă pe care la acel moment mulţi dintre noi o puteau anticipa. Sper ca românii din diaspora să aleagă un preşedinte care să fie în primul rând un partener onest şi corect al celor care trăiesc acum în România. Experienţele uneori dramatice din ultimii ani ne-au demonstrat că măsurile adoptate şi sprijinite inclusiv de cel pe care mulţi dintre românii din străinătate l-au ales ca preşedinte s-au răsfrânt în primul rând asupra celor care trăiesc în România. Cred în acelaşi timp, că votul românilor din străinătate este unul mult mai complex decât cel al celor din interiorul graniţelor ţării. Spun asta deoarece, mulţi dintre cei care reprezintă astăzi diaspora românească, au de ales între a vota persoana care îi va putea ajuta efectiv pe cei rămaşi în ţară şi persoana care deşi din punct de vedere ideologic sau doctrinar ar corespunde opţiunii lor, poate afecta în sens negativ viaţa prietenilor, părinţilor sau familiilor lor care au rămas în România. Sunt conştientă că fiecare dintre cei care au ales să plece din România au făcut-o din raţiuni justificate, iar momentul votului poate reprezenta o ocazie de manifestare a nemulţumirilor care au determinat luarea acestei decizii. Cred însă că alegerea pe care o vor face în cabina de vot trebuie să aibă în vedere interesele şi dorinţele marii majorităţi a cetăţenilor acestei ţări, care vor fi reprezentaţi pe următorii 5 ani de preşedintele ce va fi ales la sfârşitul acestui an.

Ana Magdin: Ce trebuie făcut în România pentru ca oamenii sa nu mai aiba o  viață atât de grea şi de stresantă?

Stela Arhire: Atingerea unui astfel de deziderat este sigur un proces de lungă durată, a cărui rezolvare nu poate fi, în nici un caz, una rapidă. Cred că în primul rând trebuie să continuăm să îndreptăm lucrurile care au fost stricate, asumat sau nu, în ultimii ani, şi apoi să vedem ce mai este de făcut. Eforturile pe care actualul Guvern le-a făcut încă din prima zi de lucru trebuie totuşi recunoscute şi apreciate ca atare, la fel cum trebuie să recunoaştem obiectiv că un rău făcut pe parcursul a 10 ani nu poate fi îndreptat într-un an sau doi. În acelaşi timp, nu cred că trebuie să rămânem prizonierii trecutului iar invocarea vechii moşteniri nu trebuie să rămână o obsesie pe care să nu o mai putem depăşi. Trebuie să privim înainte, să ne stabilim obiective pe care să le atingem şi dorinţe pe care să le putem îndeplini.

Ana Magdin: Gândul tău pentru romanii de pretutindeni.

Stela Arhire: Am călătorit mult în străinătate şi am încercat să îi cunosc pe cât mai mulţi dintre românii din afara graniţelor ţării. Vreau să îi asigur pe toţi cei care vor citi aceste rânduri că atenţia celor din ţară este îndreptată permanent şi asupra lor, chiar dacă o astfel de abordare pare că nu are permanent vizibilitatea pe care toţi ne-o dorim. Cred însă că faptele şi rezultatele concrete pe care politicile şi măsurile adresate diasporei le vor avea, vor reuşi să facă diferenţa, astfel încât numărul celor care se consideră acum abandonaţi de statul român să fie din ce în ce mai mic.

Interviu realizat de: Ana Morosanu-Magdin

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation