Ştiaţi că şi câinii se îmbolnăvesc de artrită? (partea a doua)

Osteoartrita canină este o boală cronică degenerativă care afectează una sau mai multe articulaţii. Câinii afectaţi de osteoartrită adesea au dureri şi rigiditate care le afectează mobilitatea şi calitatea vieţii. Nu există nicio cură pentru osteoartrită, dar din fericire există multe modalităţi de a trata boala.
Unele forme de boli degenerative ale articulaţiilor, cum ar fi displazia şoldului, pot fi tratate chirurgical. Totuşi, majoritatea osteoartritelor sunt tratate cu alte metode. În general, accentul cade pe uşurarea discomfortului şi încetinirea progresului bolii. În cele mai multe situaţii, cea mai bună abordare este atacarea osteoartritei din mai multe direcţii. Succesul depinde de severitatea bolii şi de răspunsul individual al fiecărui câine. Este esenţial să comunicaţi bine cu veterinarul în legătură cu starea animalului dumneavoastră. Adesea, o combinaţie de terapii este recomandată.

Medicamente cu prescripţie
Veterinarul poate prescrie medicamente specifice care să ajute în tratament. Aceste medicamente acţionează rapid şi pot fi foarte eficiente. Totuşi, ele nu sunt fără riscuri. Câinii care au şi alte afecţiuni nu sunt candidaţi buni pentru anumite medicamente. Analize de laborator pot fi solicitate înainte de începerea unui tratament. Următoarele tipuri de medicamente pot fi recomandate pentru câinii cu artrită:
Antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate în mod obişnuit pentru a reduce inflamaţia, pentru a scădea durerea şi pentru a diminua rigiditatea: Rimadyl, Deramaxx, Previcox şi Metacam.
Corticosteroizii ca prednisonul sau dexametazonul pot fi utilizaţi în locul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Totuşi, această metodă de tratament nu este foarte răspândită, pentru că efectele pe termen lung ale utilizării steroizilor tind să fie mai grave decât ale antiinflamatoarelor nesteroidiene. Corticosteroizii nu pot fi administraţi împreună cu ANS, pentru că pot duce la probleme gastrointestinale grave.
Alte analgezice precum gabapentin sau tramadol pot reduce durererea, dar nu au efect antiinflamator.
Injecţii cu Adequan sunt uneori făcute în cobinaţie cu unul sau mai multe din tratatamentele menţionate. Adequan este glucozamină polisulfat şi este făcut din cartilaj de vită. Potrivit prospectului producătorului, Adequan menţine cartilajul sănătos şi intact, astfel ca să nu existe frecare între oase.

Suplimente nutriţionale
Există o varietate de suplimente care pot să fie de ajutor ca un tratament complementar. Aceste produse nu sunt eficiente în durerea acută, dar scad discomfortul şi încetinesc evoluţia bolii. Din fericire, aceste suplimente nu prezintă aceleaşi riscuri ca medicamentele de sinteză. Cele mai recomandate suplimente sunt glucozamina/condroitina, MSM şi acizii graşi omega trei.

Schimbarea modului de viaţă
Puneţi accentul pe greutatea câinelui. Scăderea în greutate este un factor de mare importanţă în gestionarea artritei la câini.
Aveţi grijă că animalul dvs să rămână activ. Este important ca articulaţiile afectate de artrită să se mişte pentru a preveni înţepenirea şi pentru a descreşte durerea. Câinele cu artrită va fi mai puţin încântat de plimbări şi va avea o rezistenţă mai mică. Totuşi, exerciţiile sunt esenţiale. În locul unei plimbări zilnice lungi, încercaţi mai multe plimbări de durată scurtă, într-un ritm mai domol. Dacă observaţi că e posibil, puteţi urca şi coborî dealuri mici.
Aveţi grijă ca unghiile animalului să fie tăiate scurt. Unghiile lungi vor face şi mai dificil mersul.
Aveţi răbdare şi arătaţi-i câinelui dv că sunteţi alături de el. Nu uitaţi că osteoartrita nu se vindecă. Tratamentul poate încetini evoluţia bolii, dar este posibil ca la un moment dat durerile să fie foarte mari şi câinele să-şi piardă complet mobilitatea.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation