Stolojan le cere guvernanţilor să facă rapid un nou proiect de buget

Liderul europarlamentarilor PDL, Teodor Stolojan, fost prim-ministru, a declarat, azi, la finalul şedinţei BPN al PDL, că Guvernul Ponta ar trebui să prezinte de urgenţă un nou proiect de buget pentru anul 2012 şi a explicat că actualul buget nu mai corespunde realităţii economice din România, având în vedere, printre altele, că Produsul Intern Brut pe anul 2011 a fost mai mare cu circa 30 de miliarde de lei decât cel avut în vedere la elaborarea proiectului de buget pe 2012.

“Guvernul trebuie să iasă cât mai repede şi să trimită către dezbaterea Parlamentului un nou proiect al bugetului pe anul 2012. Actualul buget nu mai corespunde realităţii economice din România. Mă refer în primul rând la faptul că acest nou proiect de buget pe 2012 ar trebui să reconfirme angajamentele luate acestui guvern faţă de programul de reforme convenit prin acordul cu FMI, CE şi Banca Mondială”, a declarat fostul premier.
Theodor Stolojan a afirmat că unul dintre motivele pentru care acest buget nu mai corespunde cu realitatea este acela “că PIB-ul pe anul 2011 a fost mai mare cu circa 30 miliarde lei decât cel avut în vedere în momentul an care s-a elaborat proiectul de buget pe anul 2012”.
“Prin urmare, PIB-ul pe 2012 este mai mare cu circa 30 miliarde de lei faţă de cel avut în vedere la elaborarea acestui buget. De asemenea, avem un program de convergenţă care vorbeşte deja despre alte cifre economice decât cele pe care a fost fundamentat bugetul. Ca să nu mai discutăm că suntem deja la un alt curs al leului faţă de euro, decât cel avut în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2012”, a continuat Stolojan.
În opinia liderului democrat-liberal, un nou proiect de buget pe 2012 ar trebui transmis către Parlament în luna iunie.
“Este necesar ca guvernul să iasă cât mai repede cu acest proiect de rectificare, sau cu un nou proiect de buget pe 2012, cum vreţi să îi spuneţi ca procedură parlamentară, să-l prezinte Parlamentului imediat, în luna iunie, pentru a intra în dezbatere, astfel încât să poată fi aprobat potrivit Legii responsabilităţii fiscale, imediat cu începutul semestrului doi al anului în curs”, a apreciat Stolojan.
Întrebat de presă ce ar trebui făcut cu cele 30 de miliarde de lei, surplus la PIB-ul pe 2011, liderul democrat-liberal a spus că “întâi trebuie văzut cât din aceşti 30 miliarde lei pot fi atrase la buget”.
“Aceasta este marea necunoscută pe care o avem şi care trebuie rezolvată prin această rectificare a bugetului pe 2012. După aceea, sigur, ne putem gândi ce anume trebuie făcut, poate trebuie acoperit acest plus de cheltuieli prin restituirea asta care trebuie făcută la pensionari”, a mai declarat Theodor Stolojan. AGERPRES

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation