VIDEO: Românii consumă doar soia modificată genetic

VIDEO: Românii consumă doar soia modificată genetic

”Nu mai există soia nemodificată genetic în piața de consum din toată Europa pentru că este permisă la consum”, a declarat pentru Cotidianul, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru.

De altfel, România și întreaga Uniune Europeană trăiesc ca într-o piesă de teatru absurd. Deși cultura soiei modificate genetic este interzisă, UE este unul dintre cei mai mari importatori și consumatori ai acestui aliment. Astfel 90% din producţia de soia din lume provine din plante modificate genetic și este folosită înceamai mare parte în furajele păsărilor și porcilor.
România, dar și celelalte ţări europene consumă o cantitate enormă de soia modificată genetic, atât în stare naturală, dar mai ales prin șroturile realizate din această plantă care hrănesc aproape toate animalele din Europa.

15 din cele 28 de membre ale UniuniiEuropene au anunțat ComisiaEuropeană că nu vor cultiva organisme modificate genetic. Printre statele care au decis interzicerea culturilor de OMG se află și principalele forțe agricole ale UE, Franţa, Italia, Polonia și Olanda dar și Germania, Austria sau Bulgaria. Dar cu toate acestea toate cele 28 de state import soia modificată genetic, în special pentru hrana animalelor care sunt ulterior consumate de oameni. Principalele surse sunt SUA, Brazilia și Argentina.
”Mâncăm soia modificată genetic din toate direcțiile. Porcii sunt hrăniți cu soia modificată genetic, păsările sunt hrănite cu soia modificată genetic(…) În salam este injectată soia modificată genetic și toată adusă direct din Brazilia”, a mai spus Săpunaru.

60% din hrana păsărilor crescute în România este furaj din Brazilia. Până în 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, România era cel mai mare producător de soia modificată genetic de pe continent. Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților consideră că dacă România ar mai avea voie să cultive soia modificată aceasta ar aduce ”1 miliard și ceva de euro venit și profit în buzunarul agricultorilor din România, dacă ar putea să-și cultive furajul”. Acum România importă din Brazilia în jur de 500 de mii de tone pe an de furaj proteic. Prețul acestuia este extrem de ridicat deoarece ”kilogramul de furaj este egal la preț cu kilogramul de boabe de soia”, mai afirmă Săpunaru.

Furajul proteic este de fapt un reziduu. Acesta este obținut în urma extregerii uleiului de soia și este principalul aliment folosit pentru îngrășarea animalelor.

Sursa: Cotodianul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation