Vin Sarbatorile, Vin Sarbatorile!…

Vin Sarbatorile, Vin Sarbatorile!…

Cuvantul cheie e vin, nu?… La care deseori se adauga romanescul termen “damigeana”. Desigur, genul licorilor din “cosul de Craciun” depinde de buget, de PIB, de taxe, de ne-taxe, de salariul mediu, de salariul minim, de salariul maxim, de prime (e fumata aia cu prima la dreapta, din moment ce pana si colindele sunt de stanga, anul asta…), de secunde (mama, ce joc subtil de cuvinte!), de pensie, de dividende etc.

Cu uraturile parca stam mai prost, anul asta, baietii fiind prea ocupati sa-si ureze printre dinti, cu drag (nea), diverse vorbe dulci legate de guvern, de parlament, de consultari, de mame, nepoate-bunese, sau d’ALDE alte rude apropiate… In timp ce vechii parlamentari se ridica, obositi, de pe fotoliile rosii, ca linu’i tot lin… ca sa vina aia noi, frunza verde de malin! – ma rog, e un fel de-a spune, ca majoritatea si-au pastrat locul… unii de la Revolutie incoace! (Apropo de Revolutie, mai tineti minte? A fost o Revolutie, pe-aici, prin ’89… parca!).

Asa ca, zilele astea, vechii parlamentari se inlocuiesc ei cu ei… ca intr-un film SF prost, in timp ce pe strazi miroase a motor de bancomat , mai puternic ca cel de cozonaci sau de sarmale. Traditionalul bancomat, am putea spune… Colinda-l cat mai poti! Ca dupa aia bate vantu’ cat e lin… (Nu-i nevoie de zurgalai, aici… ii pun eu mai departe, in text, daca aveti rabdare…). Si, ca si anul trecut, le propun colindatorilor, aia in cete, care bat tobele la geam, in jurul pranzului de obicei, sau cand dorm copiii, ca si pushtilor care ne colinda seara, strategic, sa se doteze cu POS-uri, sa bage lumea cardul cand iese la usa… daca n-are marunt!

De ce sa nu-i impozitam si pe ei? Ce, ei nu-s oameni? De unde sa strangem bani de pensii speciale, daca nu din uraturi… ? Sa-si faca firme! Colindul SRL, Uratura Ltd., Buhaiul PFA, Dom’-dom’ offshore, Vesmantul S.A… Ca-n lipsa de “fumarit”, putem impozita si “colindatul”, monsieur viitor (incert) prim-ministru. Good ideea, isn’t it? Aici o sa am probleme mari cu Hrusca… dar, ce sa faci, ler-ui ler! Aici puteti suna din zurgalai, din Rolex-uri, din bilele cu care se voteaza, si din alte intrumente, la fel de “sunatoare”.

Si popii, la fel. Sa vina cu POS-ul, la usa, sa-l tina dascalul, langa busuioc. “In numele bancomatului, amin!”. (Iertata sa-mi fie blasfemia! Se refera doar la sutane, nu si la Credinta!)

Si pentru ca-i vremea de sasculat, casele de asezat, guvernele de votat, sa urmarim impreuna restul colindului din parlament… ca tare mi-e teama de ce-o sa puna astia pe scroll, pe galben, in loc sa puna pe verde, ca bradu’!

Sorin Alexandru Șontea

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation