William Brînză: “Trei milioane de români merită un minister al Diasporei”

EVZ: Ştim că în afara graniţelor locuiesc cel puţin trei milioane de români. Ce are România să le ofere?
William Brînză:
Ne feream să recunoaştem câţi români avem în străinătate şi fiecare guvern promova cifre în funcţie de propriul interes. Acum, că avem o cifră aproape exactă, unanim acceptată, se impun trei măsuri prioritare: creşterea numărului de colegii şi a numărului de parlamentari pentru “diaspora”, mărirea numărului de misiuni diplomatice şi introducerea votului prin corespondenţă. Noi, cei peste trei milioane de români din străinătate, vom fi mai vehemenţi cu privire la drepturile noastre. Dorim ca “diaspora” să aibă reprezentanţi (consilieri ai ministrului) în toate ministerele, personal provenit din rândul ei în ambasade şi consulate, taxe consulare reduse, lege prin care cu toţii să putem vota şi dorim un minister al diasporei cu personal propriu.

Are proiectul dvs privind votul prin corespondenţă susţinerea politică pentru a trece de Parlament?
Proiectul legislativ privind votul prin corespondenţă se află în Parlament – PLX 336/2011. La un moment dat, PDL şi-a asumat acest proiect, dar l-a trecut în plan secund. USL a mimat că-l doreşte, dar a încurcat cât a putut, iar UDMR s-a opus în mod deschis. Voi negocia cu toate forţele politice pentru ca acesta să treacă şi la alegerile următoare să poată vota cât mai mulţi români. Adoptarea lui ar însemna un pas înainte pentru democraţie şi respectul “diasporei”. Votul acesteia nu trebuie să fie bun pentru unii şi rău pentru alţii.

Vă menţineţi ideea unui minister pentru “diaspora”?
A fost o propunere publică pe care am adresat-o guvernului Boc. Am propus-o spre analiză şi guvernului Ponta. În discuţia pe care am avuto cu ambasadorul francez la Bucureşti, Philippe Gustin, am primit felicitări pentru această iniţiativă. Domnia sa este unul dintre fondatorii ministerului pentru “diaspora” franceză – idee concretizată în 2010 – şi consideră că o astfel de instituţie este de maximă necesitate. Cifra de trei milioane de români justifică această propunere.

Se va liberaliza piaţa muncii pentru românii din Franţa?
Am adresat o astfel de solicitare tuturor ambasadorilor din ţările care mai au restricţii. Cu ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, am avut discuţii concrete pe acest subiect şi i-am transmis mulţumirile mele şi ale românilor din Franţa ministrului de interne Manuel Valls care a declarat că va ţine cont de solicitările noastre.

Românii se confruntă în continuare cu atitudini rasiste. Ce e de făcut?
De fiecare dată, reacţia mea a fost promptă şi le mulţumesc românilor pentru că au fost alături de mine. Mandatul meu de deputat l-am pus mai presus de familie, dar, deşi merg săptămânal în Colegiu, nu pot fi prezent în zece locuri deodată. Poziţia României vis-a-vis de declaraţii şi acţiuni iresponsabile la adresa cetăţenilor ei trebuie să fie fermă, iar măsurile adoptate cu celeritate.

Veţi candida pentru un nou mandat? Cum vi se pare prestaţia parlamentarilor români pentru “diaspora”?
Am susţinut ca parlamentarii pentru străinătate să facă parte din “diaspora” şi să aibă o activitate continuă de cel puţin cinci ani în ţara de adopţie. Nu poţi să fi reprezentantul românilor şi să nu le cunoşti problemele. Eu sunt rezident în Spania de 16 ani, iar de “diaspora” mă ocup din 2005 şi tot nu mă consider cunoscător. Un partid pierde sau câştigă datorită oamenilor pe care îi promovează. “Diaspora” are nevoie de parlamentari de forţă, verticali, dar cu multă compasiune.

Cine va candida?
Doritori sunt mulţi, oportunişti, de asemenea. Românii din străinătate vor avea, cu siguranţă, o poziţie clară faţă de profilul candidatului pentru “diaspora”.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation