Actualitate
Autor:
Dana Barcan
aerul conditionat arde la buzunare
FOTO: Romania TV
Temperaturile extreme din România continuă să umfle facturile la electricitate. Costurile la energie pot crește și de 4 ori datorită folosirii, timp de mai multe ore pe zi, a aerului condiționat. În mai multe state din Europa canicula a provocat haos, iar curentul a picat. Experții spun că prosumatorii i-au salvat pe români de blackout. Aerul condiționat este tot mai necesar în zilele caniculare, doar că răcoarea ne arde destul de tare la buzunare.
În această perioadă, aerul condiţionat este cel mai mare consumator de energie, acesta ajungând să consume mai mult decât toate electrocasnicele la un loc. 6,5 ore pe zi de funcționare a aparatului de aer condiționat înseamnă un consum de energie electrică de 170 kWh pe lună. În tot acest timp, toată aparatura din locuinţă înregistrează un consum sub 100 de kWh pe lună. "În situaţia în care folosim intensiv sistemul de aer condiţionat, dacă temperaturile se vor menţine foarte ridicate, există posibilitatea să avem un consum mai mare de la 2 ori la 4 ori", susține Dumitru Chisăliţă, expert al Asociaţiei Energia Inteligentă.
Temperatura pe care o setăm la aparatul de aer condiționat determină costurile. Cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât consumul de energie creşte şi poate să ajungă la 1,5 kWh. Dacă ţinem în priză aerul condiţionat 10 ore pe zi, aceasta înseamnă un cost suplimentar la factură de 585 de lei pe lună. În momentul de față canicula afectează întreg sistemul energetic naţional. "Unul din reactoarele de la Cernavodă nu mai funcţionează. Normal că nu mai putem să avem acea capacitate.
Totodată, Hidroelectrica merge, dar nu aşa cum mergea primăvara. De ce? Pentru că şi debitele apelor sunt jos. Aşadar, e normal să avem un deficit de producţie, deci preţ crescut pe piaţă", explică Corina Murafa, expert în energie. Consumul mai mare de energie electrică crește automat şi preţurile. La sfârşitul săptămânii trecute, România a înregistrat cel mai mare preţ la energie din Uniunea Europeană, un MW vânzându-se şi cu 129 de euro. Temperaturile ridicate au afectat deja sistemele energetice din mai multe ţări.
O pană de curent a lovit, vineri, Muntenegru, Bosnia, Albania și cea mai mare parte a coastei Adriaticii din Croația. România a fost ferită de blackout tocmai de sistemele fotovoltaice instalate. "Avem o foarte bună capacitate de producţie instalată de prosumatori. Ei practic salvează sistemul energetic naţional. Pe când, în Balcani, nu au asemenea capacitate de prosumatori dezvoltată", susține Corina Murafa, expert în energie. Meteorologii anunță temperaturi caniculare pentru încă două săptămâni, deci căldura excesivă ne va obliga să ţinem în priză aparatele de aer condiţionat.
Tags:
temperaturi extreme
aer condiționat
facturi