ACTUALITATE
Autor:
Sorin Voinea DELAJIU
Batalia pentru viitorul papa
FOTO: NEWS.RO
S-a vorbit deja mult despre faptul că viitorul conclav, care începe miercuri, se desfăşoară în umbra războaielor culturale de tip american. Pe măsură ce lobby-ul dinaintea conclavului s-a intensificat, diplomatul de top al Vaticanului, Pietro Parolin, a devenit un punct de convergenţă pentru cardinalii care doresc să restabilească primatul Vaticanului, scrie POLITICO.
De la moartea Papei Francisc, în majoritatea dimineţilor de la moartea Papei Francisc, aproximativ 180 de cardinali au intrat într-o sală de şedinţe din Vatican, s-au aşezat în rânduri de scaune din lemn cu spătar înalt şi s-au certat cu privire la direcţia religiei lor mondiale, care numără 1,4 miliarde de oameni.
Sub auspiciile unui cardinal în vârstă de 91 de ani, cu probleme de auz, despre care se spune că pare că dă comenzi când crede că vorbeşte încet, clericii cu pălării roşii împărtăşesc amabilităţi banale despre răposatul Suveran Pontif, ascunzând o nelinişte profundă legată de cei 12 ani controversaţi de domnie ai acestuia.
„Toată lumea este foarte respectuoasă, dar trebuie să cunoşti situaţia pentru a şti ce se ascunde în spatele cuvintelor”, a declarat o persoană prezentă la aceste adunări, care se numesc congregaţii generale şi care sunt focare de lobby intens înainte de conclav, ritualul antic de selectare a unui nou papă care începe pe 7 mai. „Aşa că toată lumea vorbeşte de bine despre Papa Francisc, dar modul în care vorbesc de bine despre el arată că nu îl plac”, spune persoana respectivă.
„A fost un papă bun”, ar putea spune ei. „Dar trebuie să luăm în considerare şi papii dinaintea lui, trebuie să vedem întreaga tradiţie” - cam aşa ar putea suna dialogurile.
S-a vorbit deja mult despre faptul că viitorul conclav se desfăşoară în umbra războaielor culturale în stil american, de care nici chiar Sfânta Biserică nu poate scăpa, opunând conservatorii de tip MAGA progresiştilor toleranţi faţă de LGBTQ+. Dar diviziunile din rândul clerului sunt, de asemenea, despre ceva mult mai concret: viitorul puterii ecleziastice şi cine ar trebui să o exercite, într-o Biserică care depăşeşte rapid limitele Romei, vechiul său bastion european. ( SURSA: NEWS.RO )
Tags:
conclav Roma
alegere papa
Vatican