Actualitate
Autor:
Dana Barcan
burduja: ajutor pentru facturi, pentru cei cu venituri mici
FOTO: Brașov.net
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei a anunțat că familiile cu venituri mici vor primi ajutor pentru facturi în continuare, chiar și după ce încetarea plafonării prețului la energie. Ministrul Energiei a făcut un anunț referitor la familiile cu venituri mic, care vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor la energie și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor.
Din declarația ministrului reiese că urmează să stabilească împreună cu Ministerul Muncii cine sunt consumatorii care nu s-ar putea descurca fără acest sprijin. Întrebat despre o posibilă explozie a prețurilor după data de 1 aprilie 2025, Burduja a declarat: „Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă.
Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin. Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum, știți că dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e așa, să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”.
Referitor la familiile cu venituri mici care ar putea fi subvenționate, după 1 aprilie 2025, Burduja a spus: „Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană. Urmează să stabilim cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin. Dacă în prezent ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună”.
În topul țărilor cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană, în a doua jumătate a anului 2023 au fost Ungaria, Croaţia şi România. Gospodăriile din UE, cu preţurile cele mai mici la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele din Ungaria, Bulgaria, Malta, Croaţia şi România.
Tags:
Sebastian Burduja
plafonare prețuri
energie