Actualitate
Autor:
Dana Barcan
calin georgescu, invingator - invizibil in sondaje
FOTO: Ziarul Românesc
De pe locul 4, direct în fruntea clasamentului! Candidatul independent Călin Georgescu a ajuns de nicăieri, deasupra tututuror candidaților la alegerile prezidențiale din România. „Procentul surprinzător obținut de Călin Georgescu este însoțit de o ordine și de diferențe în cazul celorlalți candidați care sunt apropiate de estimările ultimelor sondaje AtlasIntel. Acest fapt e ilustrat de ajungerea în turul 2 a Elenei Lasconi, fapt preconizat doar de sondajele Atlas, cât și de clasamentul final, cu scoruri sub 10% pentru Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Cristian Diaconescu”.
„Așadar, există posibilitatea unei explicații logice a modului în care Călin Georgescu a câștigat primul tur considerând estimările anterioare care au fost publicate”, declară Andrei Roman, directorul Atlasintel. „Uraganul” care a răsturnat toate calculele făcute până în ziua scrutinului explică prin „patru ipoteze principale și complementare”. Prima ipoteză: S-a mobilizat o bază „ascunsă” de votanți, care probabil nu ar fi mers la vot dacă nu erau mobilizați de Călin Georgescu, nefiind interesați să participe la procesul electoral.
A doua ipoteză este incapacitatea PSD și PNL de a mobiliza electoratul fidel: „O analiză spațială a rezultatelor indică rezultate extrem de diferite între comune vecine, în spațiul rural. În multe dintre acestea, candidații PSD și PNL au performat foarte bine însă, în și mai multe, Călin Georgescu a reușit ori să se impună ori să aibă o performanța mai stabilă decât cea obținută de Ciolacu și Ciucă”.
Metoda prin care Călin Georgescu și-a făcut campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 a stârnit „un val spontan de ultimă oră”, timp în care candidații partidelor clasice erau ocupați să se atace reciproc: „Tehnica de campanie utilizată de Călin Georgescu, prin post-uri și video-uri virale pe rețele de socializare, a profitat de lipsa alternativelor: Ciolacu a suferit de pe urma scandalului Nordis, în timp ce Geoană și Lasconi erau atacați constant în media tradițională, iar Ciucă nu a reușit să se diferențieze de ceilalți candidați în timpul campaniei”.
„Un nivel scăzut de entuziasm pentru toți ceilalți candidați vs. apariția fulminantă a unei soluții salvatoare tocmai în faza finală a campaniei poate explica o aderență tardivă și un vot cristalizat pentru Georgescu doar în ziua scrutinului”. Cea de-a treia ipoteză: în sondajele date publicității, până în ultima zi de campanie electorală, Călin Georgescu nu erau cotat cu vreo șansă reală, chiar dacă în ultimele sondaje se observase o creștere pentru candidatul independent.
Ipoteza numărul 4: Rata de participare a respondenților în studiile de sondare a opiniei publice a fost mai redusă decât în cazul votanților cu opțiuni ferme, definite cu mai mult timp înainte”, declară directorul AtlasIntel. „Chiar și cu aceste ipoteze complementare, există în continuare aspecte care rămân greu de explicat. De exemplu: erorile sondajelor exit-poll. La momentul unui exit poll niciuna din cele patru ipoteze prezentate mai sus nu ar mai trebui să fie valabile în mod normal. În cazul exit-pollurilor au existat probabil greșeli de eșantionare”, crede Roman.
Ultimul sondaj al AtlasIntel arăta că Mircea Geoană continua să piardă teren, în timp ce Călin Georgescu câștiga capital, ajungând pe locul 5 cu 8,1% intenție de vot. „Un al doilea aspect este legat de magnitudinea diferenței între rezultatele din sondaje și scorul obținut de Georgescu. În afară de ipotezele prezentate a existat probabil și o subreprezentare structurală a votului lui Georgescu în sondajele Atlas, chiar dacă acestea erau cele în care el apărea cu scorurile cel mai ridicate.
Eroarea din sondajele AtlasIntel este și datorită faptului că institutul nu culege date de pe TikTok, cu toate că folosește metodologia de recrutare digitală aleatorie. „Înțelegem post factum că Georgescu nu era de fapt suprareprezentat în sodajele Atlas, ci de fapt subreprezentat în toate sondajele, indiferent de metodologie. Platforma utilizată cu precădere de Georgescu, TikTok, nu este folosită de către AtlasIntel în mod normal pentru culegerea de date, aceasta contribuind probabil în acest sens”, a declarat Andrei Roman, CEO AtlasIntel.
„Din toate alegerile pe care compania noastră de sondare le-a studiat până acum, consider că cele ce au avut loc ieri în România sunt, de departe, cele mai surprinzătoare. În numele AtlasIntel, îmi cer scuze pentru eroarea estimărilor noastre la primul tur al alegerilor prezidențiale din România”, a declarat Andrei Roman.
Tags:
Călin Georgescu
sondaje
clasament