Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Pastreaza-ti greutatea dupa sarbatori
FOTO: Clinica ROUA
Nutriționiștii ne sfătuiesc cum să ne păstrăm greutatea constantă și după mesele festive. Câștigăm în greutate în luna decembrie, în medie, 1,35% din greutatea anterioară, adică o persoană de 70 kg va putea ajunge la 72 kg în luna ianuarie. Profesoara Lindsay Jaaks, membră a Rețelei globale de sănătate și nutriție, la Universitatea din Edinburgh are patru sfaturi pentru această perioadă:
1. Mâncați cu atenție, fără telefon sau televizor. Mâncatul conștient se referă la mâncatul încet, fără distrageri precum telefonul sau televizorul. Toate simțurile sunt implicate: felul în care arată, mirosul și gustul alimentelor, precum și semnele fizice de foame și sațietate. E nevoie de 20 de minute până când creierul începe să perceapă că e sătul. Deci dacă mănânci mai încet și cu mai multă atenție, vei evita să încarci farfuria și stomacul.
„Dacă ajungeți să mâncați și după ce v-ați săturat, la o masă în timpul sărbătorilor, nu vă faceți griji! Nu veți avea o creștere în greutate pe termen lung din cauza a doar câteva mese mari. Preocupați-vă mai puțin de aceste câteva mese și concentrați-vă în schimb pe obiceiurile alimentare pe termen lung”, e de părere cercetătoarea.
2. Evitați să mâncați alimente ultraprocesate. Alimentele și băuturi preambalate care au mai mult de cinci ingrediente, unele greu de pronunțat sunt alimente ultraprocesate. Intră în această categorie alimentele așa-numite dietetice, cum ar fi iaurturile aromate cu conținut scăzut de grăsimi și batoanele cu conținut ridicat de proteine.
Conform unui studiu cu privire la produsele ultraprocesate, 20 de adulți tineri au fost hrăniți, timp de două săptămâni, cu o dietă ultraprocesată sau cu o dietă neprocesată, aleatoriu. Concluzia: aceleași persoane au consumat cu aproximativ 500 de calorii mai mult atunci când au urmat dieta ultraprocesată și s-au îngrășat cu 0,9 kg în timpul dietei ultraprocesate. Tinerii care au mâncat alimente neprocesate au pierdut 0,9 kg în timpul dietei.
Alimentele ultraprocesate vă pot afecta greutatea, iar expunerea crescută la substanțe chimice pot perturba sistemul endocrin. Aceste substanțe sunt asociate cu creșterea în greutate, iar una dintre aceste substanțe chimice, ftalații, este folosită în ambalajele alimentelor.
3. Ieșiți afară și faceți mișcare în fiecare zi. Chiar dacă exercițiile fizice nu sunt foarte eficiente pentru pierderea în greutate, sunt foarte eficiente pentru a evita creșterea în greutate. În perioada sărbătorilor ar trebui să fie indispensabil și obiceiul celor 10.000 de pași pe zi.
4. Dacă beți, faceți-o cu moderație. Aportul de alcool ușor-moderat nu este asociat cu creșterea în greutate, în timp ce consumul excesiv de alcool este. Bărbații și femeile ar trebui să nu bea, în mod regulat, mai mult de 14 unități pe săptămână. Un pahar de 175 ml de vin sau o halbă de bere reprezintă două unități. Dacă alternați băuturile alcoolice cu un pahar de apă, acest obicei poate ajuta la reducerea cantității de alcool pe care o consumați și poate preveni deshidratarea.
Nu ar trebui să ne stresăm prea tare cu privire la mâncare, în zilele obișnuite sau de sărbători, pentru simplul motiv că stresul poate duce la mâncatul în exces. Consumul conștient de alimente integrale ne poate ajuta să evităm să ne îngrășăm și în același timp să petrecem timp împreună cu cei dragi.
Tags:
dietă
alimente
sărbători